El passat 19 de gener, vam tenir el plaer de participar al programa El Rall d'À Punt, on vam compartir una conversa inspiradora sobre com treballem a la Fundació per la Justícia per crear oportunitats d'inclusió social. Durant l'entrevista, abordem alguns dels nostres projectes més significatius, com ara Escoleta Matinal de Natzaret, l'impacte de la cultura a la nostra tasca i les iniciatives que ens mouen després de més de 30 anys de treball.
Escoleta Matinal de Natzaret: molt més que un esmorzar
Quan ens van preguntar per l'Escoleta Matinal de Natzaret, ens sentim orgullosos d'explicar com aquest projecte, que va començar fa més d'una dècada, ha evolucionat per convertir-se en un espai integral de suport a menors en risc d'exclusió social.
Avui, l'Escoleta Matinal atén 30 menors en coordinació amb el centre Nostra Senyora dels Desemparats. El programa té tres pilars essencials:
- Una alimentació equilibrada per començar el dia amb energia i cobrir necessitats bàsiques.
- Activitats culturals i educatives que fomenten la creativitat, el treball en equip i laprenentatge, gràcies al compromís del personal voluntari.
- Assessorament a les famílies, un espai on mares i pares poden expressar les seves inquietuds i rebre suport personalitzat.
Amb aquesta estructura, no només busquem atendre necessitats immediates, sinó també oferir eines que permetin als nens i les seves famílies millorar-ne la qualitat de vida i trencar cicles d'exclusió.
Levolució del projecte: inclusió a través de la cultura
Durant l'entrevista també reflexionem sobre com l'Escoleta ha canviat des dels seus inicis. Allò que va començar com una manera de reduir l'absentisme escolar oferint esmorzars, s'ha transformat en una iniciativa més àmplia que aborda les necessitats emocionals, educatives i culturals dels menors.
Des del curs 2023-24, incorporem noves activitats culturals. Per exemple, treballem en projectes com «El casal de la nostra falla», que més enllà de crear la falla física, fomenta valors com la socialització, la creativitat i la reivindicació cultural a través de dinàmiques com el teatre i el rolplaying. També hem posat en marxa la Escoleta de Ball, on els menors, molts d'ells d'ètnia gitana, es converteixen en professors per compartir una part essencial de la identitat cultural.
Un impacte transformador
Quins canvis veiem als nens i nenes? Més enllà de cobrir necessitats alimentàries i de salut, el projecte té un impacte profund en les relacions i el desenvolupament emocional. Hem observat com aprenen a dialogar, a gestionar conflictes ia respectar-se mútuament. Aquest creixement no queda a l'aula; el porten a les seves famílies, al seu entorn i al dia a dia.
A més, l'Escoleta ha reduït significativament l'absentisme escolar, motivant els menors a assistir-hi cada dia i contribuint a la conciliació de les famílies.
30 anys de compromís amb els Drets Humans
Aquest any és especialment significatiu per a nosaltres: Fundació per la Justícia celebra el 30è aniversari. Des del 1994, hem treballat per sensibilitzar la societat sobre les injustícies i vulneracions dels Drets Humans, sempre amb l'objectiu d'obrir portes als qui més ho necessiten.
A l'entrevista, també compartim alguns dels nostres altres projectes, com la nostra intervenció cultural al centre penitenciari de Picassent i noves iniciatives dirigides a adolescents afectats per la DANA.
Pots escoltar l'entrevista al següent botó a partir del minut 55:40.