El president de la Fundació per la Justícia, José María Tomás y Tío i el president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón, van lliurar ahir el XIV Premi Fundació per la Justícia-Fundació Bancaixa al emprenedor social i músic internacional Omar Islam Ali per la seva tasca en defensa dels drets de la població de l'illa de Lamu (Kenya) i per la fundació de l'escola bressol Twashukuru Academy School, que dóna cobertura a 46 nens i nenes d'aquesta regió en situació d'extrema pobresa i que és recolzada des d'Espanya per l'associació One Day Yes.

El premi compta amb una dotació econòmica de 8.000 euros, que permetrà acabar de construir un aulari i culminar la construcció del centre, a més de gestionar millor els nivells educatius dels alumnes.

Omar Islam Ali, (Lamu, Kenya) va sortir de la seva illa natal quan tenia 20 anys buscant un futur millor per ajudar la seva família. Va viatjar als Estats Units, on va viure 20 anys més fins que va tornar al seu lloc d'origen amb un objectiu clar: tornar a la comunitat tot el que havia aconseguit a l'estranger. A la tornada va constatar un problema mediambiental greu: l'arribada de plàstic a l'illa als anys 90 i l'absència de plans de gestió de residus, cosa que provocava contaminació i brutícia. L'educació adquirida per Omar als Estats Units li va permetre educar sobre l´ús d´aquest material i ensenyar dones de la comunitat en situació d´exclusió a convertir el plàstic en productes reciclats d´artesania que podien vendre i que els permetien així millorar la seva qualitat de vida. Aquestes dones acudien a la feina acompanyades dels seus fills i aquest va ser l'inici del projecte de creació de l'escola: un espai on donar cobertura educativa i alimentària als més petits i fomentar així un futur de noves generacions a Lamu amb millors possibilitats.

 L'escola Twashukuru Nursery School

L'escola Twashukuru Nursery School (que a Swahili significa agraït) dóna suport a 35 nens i nenes de Lamu i es desenvolupa sobre diversos pilars: el reciclatge, ja que està construïda amb materials reciclats que provenen del plàstic; la música: Omar és músic i utilitza aquesta disciplina com a via per a la pedagogia i la transformació social; l'educació, amb l'aplicació de metodologies que permeten el desenvolupament creatiu, formatiu i autoestima d'aquests nens i nenes; i l'alimentació, que permet cobrir les necessitats alimentàries bàsiques dels 35 alumnes. L'escola està gestionada per gent local i recolzada des d'Espanya per l'associació One Day Yes, fundada amb l'objectiu de captar fons per al projecte i sensibilitzar la societat sobre la necessitat de donar suport a centres d'aquestes característiques, que estan íntegrament autogestionats per ciutadans de la comunitat. Durant els seus vuit anys de vida, l'escola ha beneficiat més de 100 nens de manera directa i gairebé 500 persones més de manera indirecta, ja que acull els nens i nenes que hi estudien i també els seus germans i famílies. A més, el projecte no només dóna cobertura alimentària i educativa als infants, sinó que també ofereix feina als pares i mares d'aquests alumnes, per la qual cosa genera ocupació i activa l'economia local. Actualment dóna feina a unes 12 persones de l'illa amb salaris justos i dignes, que permeten sostenir les seves famílies.

El Jurat del XIV Premi Fundació per la Justícia – Fundació Bancaixa ha estat presidit per Julián Ríos, guardonat a l'anterior edició, i format per: Enric Morera, president de les Corts Valencianes; Manuel Mata, síndic del grup socialista a les Corts Valencianes; José Mª Tomás i Tío, president de Fundació per la Justícia; Rafael Alcón, president de la Fundació Bancaixa; Maria Iborra, patrona de Fundació per la Justícia; Alejandro Mañes, patró de Fundació per la Justícia; Rosa Colomer, patrona de la Fundació Maides; Francisco Almenar, vicepresident del Tribunal de les Aigües de València; José María Segura, director de SJM en representació del Servei Jesuïta a Refugiats; i Salvador Alborch, patró de Fundació per la Justícia, com a secretari del Jurat.

Concedit per primera vegada el 1995 a Adolfo Suárez, aquest premi s'ha atorgat en edicions successives a persones i entitats com el Tribunal de les Aigües de la Vega de València, l'Associació de Víctimes del Terrorisme, l'Associació Pro-Cerca de Nens i Nenes Desapareguts (El Salvador), el professor Muhammad Yunus (Bangla Desh), Sra. Bogaletch Gebre (Etiòpia), el Pare Vicente Berenguer (Moçambic), el doctor Pedro Cavadas (València), Missioneres de la Caritat (Índia), el Servei Jesuïta a Refugiats (Roma), Fundació MAIDES (València), Richard Frechette, director dels nostres Petits Germans a Haití i l'advocat penalista Julián Carlos Ríos Martín, últim guardonat per la seva intensa tasca de defensa dels drets dels presos i el seu afany en la reforma de les lleis penitenciàries i carceràries com a resposta per impartir justícia davant del delicte.