Del 13 al 19 d'octubre del 2024, els activistes paraguaians Miguel Sanabria Irepa i Hugo Vázquez Parini, en representació de FEDEM PY, van visitar València en una gira organitzada per Fundació per la Justícia per visibilitzar la lluita veïnal pels drets humans al Paraguai i crear sinergies amb organitzacions locals. L'agenda va estar marcada per reunions clau, col·loquis i projeccions que van obrir espais de diàleg sobre la vulneració de drets humans al seu país, així com la corrupció i els seus efectes.
La gira va començar amb una reunió amb l'Associació Paraguaians en Acció de València, on es van compartir experiències amb els paraguaians que viuen a València i es va debatre sobre les complicacions per votar des de l'estranger al Paraguai, acordant futures accions conjuntes entre les entitats per resoldre-les . Al llarg de la setmana, els activistes van mantenir importants trobades amb els partits Compromís, PSPV-PSOE i PPCV a les Corts Valencianes. per discutir la situació dels drets humans al Paraguai i plantejar la signatura d'una Declaració Institucional davant les Corts Valencianes. A més, també es va presentar el projecte davant del Director General de Cooperació de la GVA, agraint-li el suport de la Generalitat Valenciana a Defensors de DDHH.
Un dels moments destacats va ser l'estrena del documental Escola Veïnal a Espai La Misti, un lloc de trobada veïnal autogestionat a València, on els activistes van participar en una taula rodona amb les assistents. Al llarg de la setmana, també van visitar la seu de Fundació per la Justícia Trellat solucions i Aliança per la Solidaritat per compartir experiències i coneixements. Alhora, els activistes van acudir a la Fundació NovaFeina, enfocada a l'emprenedoria social, i van participar al programa BaoRadio de RadioRussafa, on van exposar la realitat de l'activisme veïnal al Paraguai i el treball de FEDEM PY.
La trobada a l'Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDHUV) va permetre als activistes parlar sobre la corrupció, les seves causes i conseqüències, exposant la nova llei de control a les ONG com a exemple, generant un debat entre els estudiants de dret. Una altra de les grans trobades va tenir lloc a la Mesa d'Aprenentatge: La importància de l'organització veïnal en un entorn de corrupció institucional, el cas del Paraguai” amb la Federació d'Associacions Veïnals de València, on van compartir estratègies i casos d'èxit a la lluita veïnal tant al Paraguai com a València.
Durant la darrera part de la visita, es va celebrar l'interessant “Col·loqui participatiu: la lluita veïnal paraguaiana per la defensa dels drets ciutadans: la mediació com a resposta davant la corrupció institucional” a la seu de l'ICAV, on es va discutir sobre la mediació social com a resposta a la corrupció institucional. Aquest col·loqui va comptar amb la participació d'experts com Amparo Peris (IVMED) i Joan Llinares (exdirector de l'Agència Antifrau) i el magistrat Juan Mejias (vicepresident de Gemme España). La setmana va culminar amb la invitació als activistes per part del col·lectiu Orriols Convive a participar al programa “Veus per un món millor”.
La visita no només va permetre un intercanvi de coneixements i experiències, sinó que també va consolidar noves aliances entre organitzacions valencianes i paraguaies, enfortint la lluita pels drets humans i la resistència veïnal davant de la corrupció.