El Nobel de la Pau Muhammad Yunus, Premi Drets Humans de Fundació per la Justícia 2006, va visitar el 2018 diverses ciutats espanyoles per presentar el seu darrer llibre: Un món de tres zeros: La nova economia de pobresa zero, desocupació zero i zero emissions netes de carboni.

Va aprofitar aquesta visita per reunir-se amb diferents representants d'empreses, organitzacions i institucions valencianes amb l'objectiu de transmetre els seus coneixements a l'aplicació dels microcrèdits i l'emprenedoria social com a eines fonamentals per a l'apoderament de les dones amb recursos baixos, la clau per treure de la pobresa milions de persones.

Yunus a més va portar un altre missatge clar: l'empresa social com a solució a aquests grans reptes globals: pobresa, atur i emissions de carboni. 

Fruit d'aquesta inspiració, per seguir el llegat del professor Yunus, neix La Promotora d'empreses socials. Una associació impulsada des de la Fundació Novaterra, a la qual la Fundació per la Justícia s'ha unit, juntament amb altres entitats, per ser garant de l'ODS 16 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible:

 

Promoure societats pacífiques i inclusives per al desenvolupament sostenible, facilitar l'accés a la justícia per a tots i construir a tots els nivells institucions eficaces i inclusives que rendeixin comptes

CONFERÈNCIA DE RAMÓN JÁUREGUI

L'acte de signatura de constitució de la nova associació va estar precedit per la conferència de l'expert en responsabilitat social i ex ministre Ramón Jáuregui que va parlar d'empreses amb propòsit i orientades al bé comú.

Hi ha hagut una veritable revolució conceptual del que ha de ser l'empresa al nou món, en aquests 22 anys de segle hem entrat galopant amb cavalls de foc, hem vist tota mena d'esdeveniments ja no pensàvem possibles: crisis financeres, guerres, pandèmies . Vivim canvis continus i fenòmens com la globalització, l'envelliment de la població o la concentració a les ciutats. Tots aquests canvis no es produeixen sols sinó en un context que va a una gran velocitat i al qual només se li pot donar solució si hi ha una simbiosi entre l'Estat i les empreses, la col·laboració publicoprivada és el camí correcte cap a una economia del bé comú.

Ramon Jáuregui, Expert en RSC i exministre socialista

L´objectiu d´aquesta associació és PROMOURE la creació d´EMPRESES DE TRIPLE IMPACTE: econòmic, social i ambiental positiu, de manera conjunta des dels diferents actors: empreses, organitzacions civils, administració pública i sindicats.

Entre els seus 'promotors' es troben importants empreses com Global Omnium, Baleària, Norauto, Tareca, Sanlúcar, Mat, Sanikey, Solivent, UP2City o Sapiens Energia; i entitats bancàries cooperatives com Caixa Popular o esportives com el Levante UD. Diverses organitzacions expertes en cooperativisme com ara l'Associació d'Empreses de Consultoria de la Comunitat Valenciana (AECTA), la Federació Valenciana d'Empreses Cooperatives de Treball Associat (FEVECTA) i el grup de cooperatives citrícoles espanyoles Anecoop.

El centre d'innovació social i urbana de l'Ajuntament de València, Las Naves, i associacions sense ànim de lucre com la Fundació Espurna, la Fundació per la Justícia i l'Associació Valenciana per la Solidaritat amb l'Àfrica (AVSA), i l'Associació de Joves Empresaris (AJEV). La Promotora també suma el coneixement i la innovació que aporten centres com ara l'Institut Tecnològic especialitzat en joguina, producte infantil i lleure (AIJU); la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València també s'incorporaran a través de convenis de col·laboració específics per aportar-ne el talent, els recursos i les capacitats.