Dijous passat 17 d'octubre, l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de València va acollir un col·loqui participatiu sobre la lluita veïnal paraguaiana, en el marc de la visita de diversos activistes veïnals del país a València.
Aquesta conferència va comptar amb la presència de Miguel Sanabria i Hugo Vázquez, que, amb Joan Llinares, exdirector de l'Agència Valenciana Antifradue, i Amparo Peris d'IVMED, van participar en una taula rodona moderada per Juan Mejías, magistrat i vicepresident de GEMME.
Durant les intervencions, tots dos activistes van destacar la gran xacra que suposa la corrupció estructural que es viu al Paraguai, per això les associacions treballen amb l'objectiu “arribar a les comunitats a través d'una escola veïnal on els ensenyem a treballar en societat i en equip ”, ha indicat Miguel Sanabria. A més, com ha comentat Hugo Vázquez “empenyem les causes adormides”.
Per part seva, Joan Llinares i Amparo Peris han compartit, a través de la seva experiència, el paper que juga la mediació com una solució a conflictes socials i l'impacte de la corrupció política en la ciutadania. En aquest sentit, Llinares ha comentat la importància que té fer partícip la societat sobre l'impacte real de la corrupció institucional, i davant de la inacció de les autoritats per pal·liar aquest problema “la lluita ciutadana és la gran esperança”, ha dit. Així mateix, la mediació és una arma que empodera la ciutadania, com ha assenyalat Amparo Peris, ja que és un mecanisme clau per evitar posar en marxa processos judicials que es poden saldar amb la impunitat dels casos de corrupció.
Aquest col·loqui va comptar amb un torn obert de paraula, perquè els i les assistents poguessin fer una reflexió crítica sobre la situació actual a què s'enfronta el Paraguai i com pot ser revertida gràcies al treball de les associacions veïnals i la mediació entre els diferents actors. . També, han exalçat el paper que el documental sobre l'Escola Veïnal del Paraguai produït per Fundació de la Justícia i FEDEM i dirigit per Mónica Ismael, que es troba disponible a la pàgina de Youtube de la Fundació.