Novembre és el darrer mes d'execució del nostre projecte que pretén visibilitzar la situació de desprotecció, persecució i estigmatització de persones activistes, defensores de drets humans i professionals del periodisme en un context caracteritzat per una violència social estructurada, com és el cas d'El Salvador .

El règim d'excepció proclamat el març d'aquest any s'ha vist prorrogat de mes en mes fins a la data, en què hi ha vuit pròrrogues. Una mesura que es determina pel seu caràcter temporal i que, en canvi, ha esdevingut la norma, amb tot allò que comporta en termes de restricció de drets i llibertats constitucionals. La possibilitat d'introduir limitacions a l'exercici dels drets i les llibertats fonamentals és admissible i legítima sempre que respongui als principis de necessitat i proporcionalitat. A la realitat salvadorenca, que està vivint un deteriorament democràtic del qual no tots n'estan conscients, la limitació de determinats drets ha resultat respondre més aviat al criteri d'arbitrarietat dictat per interessos polítics i de concentració de poder.

En aquest context, les veus critiques de periodistes independents que exerceixen la seva professió esdevenen incòmodes i representen una amenaça per a la radicació de la narrativa única difosa pel govern. En paraules de la presidenta d'APES, l'Associació de Periodistes de El Salvador, “un govern de tall autocràtic i amb rumb a un autoritarisme: la premsa és el primer que ataca”.

Davant d'aquest escenari, hem decidit passar a l'acció per denunciar i condemnar la situació de vulneració de llibertats fonamentals i desprotecció d'activistes i persones defensores de drets humans, en particular en relació amb la llibertat d'expressió i de premsa a El Salvador. Per això, hem organitzat col·loquis, jornades formatives i tallers dirigits a la ciutadania en general, les organitzacions de la societat civil de promoció i defensa dels drets humans, professionals de l'àmbit periodístic, estudiants i joves de centres educatius formals i no formals.

D'altra banda, considerem que és de vital importància que a la mobilització ciutadana se sumin també les i els dirigents polítics, perquè aquesta tasca d'incidència per la qual seguim advocant tingui un suport institucional que pugui brindar-li més efectivitat. Per aquesta raó, ens hem dirigit als diferents grups polítics de les Corts Valencianes perquè poguessin aprovar una declaració institucional de condemna de les amenaces a les llibertats fonamentals, com ara la d'expressió i de premsa, que continuen passant a El Salvador, així com de tots els atacs, persecucions i estigmatitzacions patides per periodistes a l'exercici de la seva professió.

La nostra iniciativa ha tingut una gran acollida entre els grups a què ens hem dirigit, i la inquietud per la gravetat de la situació en què es troba el propi sistema democràtic salvadorenc ha portat a l'elaboració i la presentació d'una Proposició No de Llei (PNL) de tramitació ordinària per al futur debat a la Comissió de Drets Humans sobre l'estat de la llibertat de premsa i d'expressió. El text posa el focus en com la crisi política i la violència social generalitzada afecta l'exercici dels drets humans que fonamenten una societat democràtica, remetent-se a les dades proporcionades per l'Associació de Periodista del Salvador (APES): a l'àmbit periodístic, es van reportar 173 atacs a la llibertat de premsa entre gener i agost del 2021, incloent-hi agressions físiques contra periodistes, assetjament digital, restriccions injustificades a l'accés a la informació pública ia l'exercici del periodisme. La mateixa Comissió Interamericana de Drets Humans ha reconegut la situació de fustigació, intimidacions, amenaces i estigmatitzacions patida per motius vinculats a l'activitat periodística, atorgant mesures cautelars a 34 professionals de diferents mitjans de comunicació.

Conscients de la manca d´accés a la informació, del tancament d´espais de preguntes a periodistes independents, de l´abús de les forces de seguretat durant les cobertures periodístiques, dels episodis d´assetjament digital i de cibervigilància amb el programari Pegasus a periodistes i persones defensores de drets humans, els grups polítics signants han manifestat la seva intenció de dirigir-se al Consell de la Generalitat perquè el govern espanyol utilitzi la seva capacitat diplomàtica davant el govern salvadorenc per instar-li el respecte de les obligacions que es deriven dels convenis internacionals ratificats pel propi país. D'altra banda, els grups han posat èmfasi en la necessitat de mantenir i millorar una política d'asil que permeti protegir efectivament les persones salvadorenques que sol·licitin protecció internacional i, en particular, de reforçar els programes de protecció per a persones defensores de drets humans a situació de risc.

A més de dirigir-se al govern espanyol, el text de la PNL recull una petició addicional al Consell de la Generalitat, perquè es dirigeixi a la Unió Europea a instar el govern del Salvador a: investigar les denúncies d'agressions contra periodistes que han estat presentades davant de la Fiscalia, aturar les pràctiques d'assetjament i estagmatització en contra de la premsa independent, acabar amb els processos de reformes legislatives que atempten al principi ineludible de la separació de poders, protegir les persones defensores de drets humans, investigar les desaparicions com a conseqüència de la violència social generalitzada i perseguir les actuacions extrajudicials de les forces armades.

La presentació d‟aquesta PNL suposa un pas molt important en la condemna a les vulneracions de drets humans, llibertats fonamentals i pilars democràtics que fonamenten l‟Estat de Dret. Des de Fundació per la Justícia creiem fermament en els valors democràtics i de justícia, i per això reivindiquem la necessitat d'insistir que la lliure formació d'opinions, el lliure accés a la pluralitat d'informacions, la lliure expressió i difusió de pensaments, opinions o idees de tota mena constitueixen pilars fundants de la democràcia.

El nostre projecte "Visibilització i defensa d´activistes de drets humans vinculats a la llibertat d´expressió i premsa a El Salvador" pretén conscienciar la ciutadania sobre la gravetat de les situacions que enfronten diàriament les persones defensores dels drets humans, en particular en relació amb la llibertat d'expressió i de premsa a El Salvador. Considerem que la reivindicació de les llibertats esmentades i la conscienciació ciutadana són una poderosa eina de transformació social i que aquesta feina ha d'anar acompanyada del treball en xarxa, també a nivell local. Hem pogut comptar amb el suport d'entitats salvadorenyes, com ara APES, FESPAD i Infodèmia, així com del diari El Faro, per tal de denunciar, condemnar, reivindicar i exigir davant la ciutadania i les institucions polítiques, ressaltant la necessitat de protegir el treball de persones activistes, defensores de drets humans i periodistes al si de les seves organitzacions per al respecte dels drets humans, la defensa de la democràcia i la consecució de l'ODS 16: PAU, JUSTÍCIA I INSTITUCIONS SÒLIDES.