La Coordinadora Valenciana d'ONGD – que agrupa 110 entitats de tota la Comunitat- va celebrar el divendres 7 i el dissabte 8 de juny la seua Assemblea General Ordinària, en la qual s'ha reivindicat la importància del treball en xarxa i la necessitat que les forces polítiques atenguin les demandes ciutadanes sobre la política valenciana de cooperació internacional, més necessària que mai en un context marcat per una multiplicació de crisis sociopolítics i conflictes globals.

“No hi pot haver res més important i prioritari que defensar els drets bàsics de milions de persones i contribuir al fet que es respecten les vinyes i l'entorn on viuen. Necessitem fer-ho des de la nostra tasca com a col·lectiu i com a entitats individuals allà on estiguem, als espais d'incidència política, als educatius, als relacionats amb la comunicació, a qualsevol lloc on ens trobem amb la ciutadania i amb les persones responsables de prendre les decisions que ens afectin a totes les persones”, explica Cristina Ramón, presidenta de la Coordinadora.

Per això, les 110 entitats que componen la Coordinadora Valenciana d'ONGD han aprovat una resolució a la seva Assemblea en la qual apel·len apel·len al treball col·lectiu per a l'impuls d'una cooperació que cada dia construeixi pau i justícia, on prevalgui el diàleg davant de l'odi i la crispació, i que seguisca exemple de construcció de consensos i aliances.

Demandes

Davant el qüestionament i la reducció de les polítiques de cooperació internacional i solidaritat, els retrocessos en matèria d'igualtat, l'emergència climàtica i l'auge dels conflictes internacionals -el genocidi a Gaza, però també la guerra a Ucraïna o tants conflictes ignorats com són els de Síria, Sudan, Iemen, Somàlia, el Sàhara Occidental, el Sahel, Moçambic, l'Afganistan o Etiòpia-, la Coordinadora reclama a la Generalitat Valenciana i els governs locals:

  • Complir amb els acords signats per una Cooperació Internacional al Desenvolupament transformadora a nivell autonòmic i local als municipis de València, Alacant, Castelló de la Plana i Elx com a resposta integral a les crisis globals que enfrontem com a humanitat.
  • Mantenir el compromís polític per la cooperació, complint amb la legislació autonòmica a la matèria i amb els compromisos pressupostaris del 0,4% dels pressupostos al final de la legislatura, al camí del 0,7% abans de l'any 2030.
  • Impulsar les polítiques públiques amb la finalitat d'eradicar la pobresa i l'exclusió, sense fer marxa enrere als importants assoliments aconseguits.
  • Potenciar les polítiques d'igualtat en la diversitat i les polítiques d'igualtat amb mesures encaminades a l'apoderament de les dones a l'exercici efectiu dels seus drets a tots els àmbits de la vida, i amb mesures per a la protecció institucional i jurídica davant de la violència machista.
  • Promoure processos d'educació per a una ciutadania conscienciada amb el global i el local, i que a través de la sensibilització i la formació s'aconsegueixin processos educatius transformadors per continuar construint una ciutadania valenciana crítica amb les injustícies, activa i comprometida amb els valors de la justícia global, el respecte a la naturalesa i la solidaritat.
  • Fomentar el comerç just, el consum responsable, l'economia alternativa i solidària, la compra pública ètica de les administracions públiques i el respecte per part de les empreses dels drets humans, els drets laborals i els drets de la naturalesa.
  • Ni un pas enrere en la defensa dels drets humans, inclosos els drets socials i econòmics, i la protecció activa dels drets de totes les persones sense distinció de gènere, raza o qualsevol altra circumstància.