La Coordinadora Valenciana d’ONGD – que agrupa 110 entitats de tota la Comunitat- va celebrar el divendres 7 i el dissabte 8 de juny la seua Assemblea General Ordinària, en la qual s’ha reivindicat la importància del treball en xarxa i la necessitat que les forces polítiques atenguen les demandes ciutadanes sobre la política valenciana de cooperació internacional, més necessària que mai en un context marcat per una multiplicació de crisi soci-polítiques i conflictes globals.

“No pot haver-hi res més important i prioritari que defendre els drets bàsics de milions de persones i contribuir al fet que es respecten les seues vides i l’entorn on viuen. Necessitem fer-ho des de la nostra labor com a col·lectiu i com a entitats individuals allà on estiguem, en els espais d’incidència política, en els educatius, en els relacionats amb la comunicació, en qualsevol lloc en el qual ens trobem amb la ciutadania i amb les persones responsables de prendre les decisions que ens afecten a totes les persones”, explica Cristina Ramón, presidenta de la Coordinadora.

Per això, les 110 entitats que componen la Coordinadora Valenciana d’ONGD han aprovat una resolució en la seua Assemblea en la qual apel·len apel·len al treball col·lectiu per a l’impuls d’una cooperació que cada dia construïsca pau i justícia, on prevalga el diàleg enfront de l’odi i la crispació, i que siga exemple de construcció de consensos i aliances.

Demandes

Davant el qüestionament i reducció de les polítiques de cooperació internacional i solidaritat, els retrocessos en matèria d’igualtat, l’emergència climàtica i l’auge dels conflictes internacionals -el genocidi a Gaza, però també la guerra a Ucraïna o tants conflictes ignorats com són els de Síria, Sudan, Iemen, Somàlia, el Sàhara Occidental, el Sahel, Moçambic, l’Afganistan o Etiòpia-, la Coordinadora reclama a la Generalitat Valenciana i els governs locals:

  • Complir amb els acords firmats per una Cooperació Internacional al Desenvolupament transformadora a nivell autonòmic i local en els municipis de València, Alacant, Castelló de la Plana i Elx com a resposta integral a les crisis globals que enfrontem com a humanitat.
  • Mantindre el compromís polític per la cooperació, complint amb la legislació autonòmica en la matèria i amb els compromisos pressupostaris del 0,4% dels pressupostos al final de la legislatura, en el camí del 0,7% abans de l’any 2030.
  • Impulsar les polítiques públiques amb la finalitat d’erradicar la pobresa i l’exclusió, sense fer marxa enrere en els importants assoliments aconseguits.
  • Potenciar les polítiques d’igualtat en la diversitat i les polítiques d’igualtat amb mesures encaminades a l’apoderament de les dones en l’exercici efectiu dels seus drets en tots els àmbits de la vida, i amb mesures per a la protecció institucional i jurídica enfront de la violència masclista.
  • Promoure processos d’educació per a una ciutadania conscienciada amb el global i el local, i que a través de la sensibilització i la formació s’aconseguisquen processos educatius transformadors per a continuar construint una ciutadania valenciana crítica amb les injustícies, activa i compromesa amb els valors de la justícia global, el respecte a la naturalesa i la solidaritat.
  • Fomentar el comerç just, el consum responsable, l’economia alternativa i solidària, la compra pública ètica de les Administracions Públiques i el respecte per part de les empreses dels drets humans, els drets laborals i els drets de la naturalesa.
  • Ni un pas enrere en la defensa dels drets humans, inclosos drets socials i econòmics, i protecció activa dels drets de totes les persones sense distinció de gènere, raça o qualsevol altra circumstància.