El Premi Fundació per la Justícia-Bancaja reconeix la trajectòria i la dedicació constant d'aquelles persones o organitzacions que destaquen per la seva aportació a la promoció i defensa dels drets humans. El Jurat, presidit per les premiades en la darrera edició -les Germanes de la Caritat-, i format pels presidents de la Fundació per la Justícia i la Fundació Bancaixa, així com per premiats d'altres anys com Vicente Berenguer i el president del Tribunal de les Aigües de València i representants d'institucions públiques, Ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat i Conseller de Solidaritat i Ciutadania, ha tingut una tasca àrdua per triar una d'entre les 15 candidatures presentades.

El premiat d'aquest any, el Servei Jesuïta a Refugiats, treballa des del 1980 per oferir assistència als desplaçats forçosos a nivell mundial. El seu lema és «acompanyar, servir i defensar» i conforme aquest ofereix una atenció a tots els nivells a aquest col·lectiu -sanitari, educatiu, religiós, social-. El col·lectiu amb què treballa comprèn tots els que han estat apartats de casa seva pels conflictes, els desastres humanitaris o les violacions dels drets humans. La seva actuació es desplega a 50 països a tots els continents i beneficia més de 500.000 persones. En els seus més de 30 anys d'història ha estat present en conflictes com les guerres civils a Centreamèrica, als Grans Llacs Africans i més recentment a l'Orient Mitjà, sempre defensant els drets dels refugiats, empresonats, zones de conflicte i àrees frontereres des de la proximitat i acompanyament.

El premi, amb una dotació econòmica de 18.000 euros, va ser concedit per primera vegada el 1995 a Adolfo Suárez, i en edicions successives ha reconegut la tasca de persones i institucions tan destacades com el Tribunal de les Aigües de la Vega de València, l'Associació de Víctimes del Terrorisme, l'Associació Pro-Cerca de Nens i Nenes Desapareguts d'El Salvador, el professor Muhammad Yunus, Sra. Bogaletch Gebre, el Pare Vicente Berenguer, el Doctor Pedro Cavadas i les Missioneres de la Caritat.

El JRS ja ha decidit destinar els diners del premi, 18.000 euros, als refugiats i desplaçats a Costa d'Ivori i al llarg de les fronteres d'aquest país amb Libèria i Guinea. Kenneth Gavin, director adjunt del Servei Jesuïtes a Refugiats, va ser l'encarregat de recollir el guardó a la cerimònia de lliurament que va tenir lloc a la Comunitat Valenciana.

Des d'Entreculturas, donem les gràcies a la Fundació per la Justícia-Bancaja per aquest premi i traslladem la nostra més sincera enhorabona al Servei Jesuïta a Refugiats, una organització que, sens dubte, es mereix aquest reconeixement.


Kenneth Gavin: «aquest premi servirà per donar llum sobre un dels problemes més greus de la humanitat actualment: els refugiats i desplaçats»

El dia abans de recollir el premi, el director adjunt del Servei Jesuïta a Refugiats afirmava en una roda de premsa que, actualment, «estem davant la xifra més gran de refugiats de la història», 15 milions d'exiliats i 27 milions de desplaçats interns.

"Són xifres molt altes i és fàcil perdre's, però el que cal tenir en compte és que darrere d'aquestes dades hi ha persones que ho han perdut tot durant anys i anys d'exili", ha afegit.

Un altre dels problemes més importants del moment és, segons ha explicat, el dels anomenats «refugiats urbans», és a dir, persones que viuen en suburbis a ciutats com Johannesburg, Nairobi, Pretòria o Kampala. Segons Gavin, el 60% dels refugiats són «urbans», una circumstància que fa més difícil l?ajuda, ja que atendre les persones en aquests suburbis resulta molt complicat.

«L'ONU ha necessitat molt de temps per comprendre aquest repte i ajudar a resoldre'l. El JRS s'ha reunit diverses vegades a Ginebra per fer propostes que ajudin a resoldre aquesta situació», ha assenyalat.

Així mateix, Gavin ha indicat que el nord d'Àfrica és un altre dels «punts calents» del món actualment, a causa dels conflictes àrabs que estan provocant fluxos migratoris continus cap a Europa. Referent a això, ha destacat la "gran preocupació" que hi ha a Roma pels immigrants tunisians i libis que rep l'illa de Lampedusa i ha indicat que no només treballen per atendre la massiva arribada d'immigrants sinó també per promoure un sistema de rescats alta mar.
Gavin ha destacat l'honor que suposa per al JRS rebre aquest guardó de mans de la Fundació per la Justícia i la Fundació Bancaixa, ja que servirà per «fer llum sobre un dels problemes més greus de la humanitat actualment».

«Cal molta ajuda material però també cal cuidar i acompanyar les persones i poder dir-los que Déu no els ha abandonat», ha explicat.

El JRS va néixer el 1980 de la mà del sacerdot basc Pedro Arrupe, que commogut pels refugiats al mar de la Xina va decidir fundar una organització que ajudés aquests col·lectius.

Font: Agència EFE