Tres organitzacions anticorrupció –la Fundació Hi ha Dret, la Fundació per la Justícia i la Associació Acció Cívica contra la Corrupció– han interposat un recurs davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) contra la derogació del Codi Ètic i la dissolució del Comitè d'Ètica de la Agència Valenciana Antifrau (AVAF).

El recurs també compta amb el suport de diversos ex membres del Comitè d'Ètica, els qui consideren que la derogació del Codi Ètic s'ha realitzat sense seguir el procediment legalment establert, en una actuació que posa en risc la independència i el control intern de la institució.

Una derogació que no sʻajusta a dret

El Codi Ètic de l'AVAF va ser aprovat el 2022 a través d'un procés participatiu que va incloure sindicats i personal de l'Agència. Aquest document establia principis de bon govern i normes de conducta aplicables a tot el personal, incloent l'obligatorietat de presentar declaracions de béns i activitats per evitar conflictes dinterès. A més, regulava la creació d'un Comitè d'Ètica independent, compost majoritàriament per experts externs, encarregat de supervisar-ne el compliment i gestionar un canal intern de denúncies.

Tot i això, el setembre de 2024, el nou director de l'AVAF, Eduardo Beut, proposat per PP i recolzat per Vox, va derogar el Codi Ètic mitjançant la Resolució n.º 904, suprimint tant el Comitè d'Ètica com la bústia de denúncies internes. Aquesta decisió es va produir en un context d'enfrontament entre la direcció de l'AVAF i el Comitè d'Ètica, després de l'obertura d'expedients interns contra el director mateix per diverses denúncies.

La derogació del Codi contravé el que estableix la Llei 1/2022 de Transparència i Bon Govern de la Comunitat Valenciana, que obliga l'AVAF a comptar amb un codi d'ètica. A més, el Pla Normatiu de l'Agència per al 2024 en preveia la revisió i el desenvolupament, però en cap cas la seva eliminació.

L'afebliment dels mecanismes de control intern

L'eliminació del Comitè d'Ètica i del canal de denúncies internes suposa un retrocés en la independència i el control de l'Agència, afeblint els mecanismes de supervisió. El nou sistema de denúncies creat per la direcció de l'AVAF, el SII-AVAF, no manté la mateixa garantia d'independència, ja que la gestió recau en un òrgan nomenat directament pel director.

Segons la demanda presentada, la decisió de Beut és clar que no respon a l'interès general, ja que la derogació es va dur a terme sense un procediment d'avaluació previ i sense consultar el Comitè d'Ètica. A més, no es va establir un règim transitori per a les denúncies en curs, cosa que genera un buit legal en la tramitació d'expedients oberts.

La desaparició daquest òrgan independent elimina un sistema de control essencial per a la rendició de comptes dins de lAVAF. «La independència del Comitè d?Ètica era una garantia clau perquè les denúncies sobre males pràctiques fossin avaluades sense pressions externes», expliquen els demandants. A més, la manca d'un règim de transició ha deixat sense resolució diversos expedients, alguns dels quals afecten directament l'actual direcció de l'Agència.

Posteriorment, i ja temps després d'haver-se presentat el recurs judicial contra l'eliminació del Codi Ètic, l'AVAF va presentar un nou esborrany de Codi que, entre altres coses, suprimeix el règim sancionador i afebleix l'òrgan de control. En suprimir-se el règim sancionador, el Codi Ètic queda, a la pràctica, desproveït de qualsevol eficàcia real, reduint-se a una mera declaració d'intencions no vinculant sense mecanismes que en garanteixin el compliment.

Un pas enrere en la lluita contra la corrupció

Safira Cants, directora general de Hay Derecho, ha afegit que «desmantellar els controls interns de l'AVAF és un atac directe a la transparència i posa en dubte el compromís de l'Agència amb els principis de legalitat, independència i eficàcia que correspon defensar».

Per la seva banda, José María Tomás i Tio, president de la Fundació per la Justícia, ha manifestat que l'eliminació del Codi Ètic i del Comitè d'Ètica "és un greu retrocés en la lluita contra la corrupció a la Comunitat Valenciana".

«Aquesta decisió desarma els mecanismes interns de control i vigilància dins de l'Agència, i debilita una entitat que va arribar a ser un referent europeu de la lluita anticorrupció», ha afegit Antonio Penadés, president d'Acció Cívica.

Les organitzacions demandants esperen que el TSJCV declareu la nul·litat de la Resolució núm. 904 i restituïu el Codi Ètic i el Comitè d'Ètica com a elements essencials per garantir el compliment dels principis de bon govern a l'AVAF.