El passat mes de juliol del 2024, el Senat del Paraguai va aprovar un controvertit projecte de llei que, segons defensors de drets humans i organitzacions internacionals, posa en greu perill la tasca de les organitzacions no governamentals (ONG) i la societat civil al país . Aquesta mesura ha generat una onada de preocupació tant a nivell nacional com internacional, ja que podria soscavar els avenços aconseguits en la protecció i promoció dels drets humans al Paraguai.
Què implica aquesta llei?
La llei aprovada pel Senat, formalment coneguda com Projecte de llei sobre «Defensa Nacional i Seguretat Interna», introdueix una sèrie de restriccions que dificulten significativament el treball de les organitzacions defensores de drets humans i la societat civil. Entre les mesures més preocupants hi ha les limitacions al finançament estranger d'ONG, l'augment de la vigilància estatal sobre les seves activitats i la imposició de noves obligacions administratives que poden obstaculitzar-ne el funcionament.
Amnistia Internacional ha estat una de les veus més crítiques davant aquesta llei, assenyalant que la seva implementació podria traduir-se en la criminalització dels que denuncien abusos o lluiten pels drets dels més vulnerables. En un context com el del Paraguai, on les organitzacions de la societat civil han jugat un paper clau en la lluita contra la corrupció, la protecció dels drets humans i la promoció de la justícia social, aquesta llei representa un cop devastador per a les seves operacions .
L'impacte als defensors de drets humans
Un dels aspectes més alarmants del projecte de llei és la seva capacitat per silenciar els defensors de drets humans. Al Paraguai, la corrupció, la repressió i les violacions de drets humans continuen sent problemes greus, i les organitzacions de la societat civil són essencials per visibilitzar aquests abusos i exigir justícia. Limitar el finançament i el marge d‟acció d‟aquestes entitats pot tenir efectes devastadors, especialment en un país on les institucions estatals són febles i on els drets dels ciutadans no sempre estan garantits.
La llei també augmenta el control estatal sobre les ONG, exigint reports detallats de les seves activitats i limitant-ne la capacitat de rebre fons internacionals. En molts casos, aquests fons són crucials per funcionar, ja que les organitzacions locals depenen d'aliances internacionals per finançar els seus projectes.
Crítiques de la comunitat internacional
Diverses organitzacions internacionals, incloent Amnistia Internacional, han denunciat públicament el projecte de llei com una amenaça directa als drets fonamentals al Paraguai. En una declaració emesa el juliol del 2024, Amnistia va assenyalar que “el projecte de llei representa un seriós retrocés per als drets humans al Paraguai”. A més, va afegir que "el govern hauria de garantir que les organitzacions de la societat civil puguin operar lliurement i sense restriccions que obstaculitzin la seva tasca en defensa dels drets humans".
Aquest tipus de legislacions no és nou a la regió. Altres països d'Amèrica Llatina han implementat mesures similars en els darrers anys, restringint l'activitat d'ONG i limitant-ne la capacitat d'actuació. Tot i això, l'aprovació d'aquesta llei al Paraguai és particularment preocupant a causa de la vulnerabilitat de les institucions democràtiques al país i del paper crucial que les ONG juguen en la denúncia d'abusos.
Què hi ha en joc?
El context paraguaià és únic, però no està aïllat. Durant dècades, el país ha lluitat contra alts nivells de corrupció i desigualtat, amb un Estat sovint incapaç de garantir els drets més bàsics als ciutadans. En aquest escenari, les organitzacions de la societat civil han estat fonamentals per tirar endavant les demandes de justícia i transparència.
Les escoles veïnals, per exemple, han estat espais on les comunitats s'organitzen i lluiten pels seus drets. Aquestes iniciatives, que busquen promoure l'educació i la participació ciutadana, es podrien veure greument afectades per aquesta llei. Les restriccions al finançament i la vigilància estatal sobre les activitats podrien frenar el treball d'aquests espais, essencials per a les zones més vulnerables del país.
D'altra banda, la llei podria agreujar la situació dels defensors de drets humans, que ja enfronten una forta repressió i criminalització al Paraguai. La Coordinadora de Drets Humans del Paraguai (Codehupy) ha registrat en els darrers anys nombrosos casos d'amenaces i fustigacions contra defensors de drets humans, especialment aquells que treballen en temes sensibles com els drets de les comunitats camperoles, indígenes i la lluita contra la corrupció.
La resposta de la societat civil
Tot i el cop que suposa aquesta nova llei, les organitzacions de la societat civil al Paraguai han començat a organitzar-se per resistir la seva implementació. Diverses entitats, recolzades per xarxes internacionals, han fet una crida a la comunitat internacional perquè pressioni el govern paraguaià per tal de modificar o derogar la llei.
Les mobilitzacions al Paraguai també han començat a prendre forma, amb manifestacions i protestes a diverses ciutats del país. Organitzacions com FEDEM (Federació d'Entitats Veïnalistes del Paraguai) i la Contraloria Ciutadana de Luque, que lluiten contra la corrupció i pels drets de les comunitats, han alçat la veu contra la llei, exigint al govern que respecti els drets fonamentals de la societat civil.
El futur de la llei i el seu impacte al Paraguai encara s'ha de definir. Això no obstant, la seva implementació podria tenir efectes negatius no només en les organitzacions de drets humans, sinó també en la capacitat de la societat civil per exigir transparència i justícia. Si bé la llei ha estat aprovada pel Senat, encara queda per veure com reaccionarà la comunitat internacional i si es prendran mesures per mitigar-ne els efectes.
És crucial que la comunitat internacional i les organitzacions de drets humans continuïn observant de prop la situació al Paraguai. La defensa dels drets humans no ha de ser criminalitzada, i la feina de les organitzacions civils és fonamental per garantir que l'Estat actuï en benefici del poble.
L'aprovació d'aquesta llei al Paraguai representa un retrocés significatiu en la defensa dels drets humans al país. Limitar la capacitat de les ONG per operar de manera lliure i sense restriccions és un atac directe a la democràcia i la justícia social. En un país on la corrupció i les violacions de drets humans són un problema crònic, aquesta llei podria tenir conseqüències devastadores per als que ja viuen en situació de vulnerabilitat.
La resistència i el suport internacional seran clau en els propers mesos per garantir que la societat civil al Paraguai pugui continuar lluitant pels drets de tots i totes.