Fundació per la Justícia s'adhereix a la Declaració Conjunta on hi ha 27 associacions representades

La corrupció continua sent una ombra persistent que plana sobre els àmbits públic i privat, i en aquest moment, la Unió Europea ha fet de la seva eradicació una de les principals prioritats. Tot i això, en un gir preocupant, s'ha proposat una llei al Parlament de les Illes Balears que busca eliminar la Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció a la regió. Aquest moviment no només debilitaria l'Estat de dret, sinó que també contradiu els compromisos internacionals, com ara la Convenció de les Nacions Unides contra la Corrupció i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
En sintonia amb la preocupació europea per combatre la corrupció, la Direcció General d'Afers Interns ha impulsat un paquet de mesures anticorrupció recent i una Proposta de Directiva sobre la lluita contra la corrupció, actualment en fase de tramitació. Aquesta iniciativa destaca la necessitat d'enfortir agències especialitzades en la lluita contra la corrupció, un principi que va contra la proposta d'eliminar les oficines autonòmiques anticorrupció a les Illes Balears.

Espanya, a nivell autonòmic, ha mantingut una posició avançada en mesures anticorrupció gràcies a l'existència d'oficines independents. L'eliminació d'aquestes oficines, proposada a la llei registrada el 9 d'octubre del 2023, no només tindria implicacions polítiques significatives, sinó que també representaria un allunyament de la política europea en la lluita contra la corrupció. Les organitzacions de la societat civil estan alarmades per aquesta proposta i han expressat la seva preocupació en una declaració conjunta a què s'ha adherit Fundació per la Justícia. Argumentem que l'eliminació de les oficines anticorrupció va en contra dels compromisos establerts a la Convenció de Nacions Unides contra la Corrupció, que exigeix la independència i recursos necessaris per als organismes anticorrupció a nivell nacional i subnacional.

És important destacar que les oficines de Prevenció i Lluita contra la Corrupció autonòmiques a Espanya han demostrat ser organismes especialitzats, compatibles amb els òrgans de control existents, i han contribuït a reforçar les bones pràctiques a l'administració pública. A més, tenen un paper crucial en la protecció dels informants, una funció fonamental per garantir la transparència i la rendició de comptes.

En aquest context, les organitzacions de la societat civil fem una crida urgent a la seva declaració conjunta. Sol·licitem la retirada o el rebuig de la proposta de llei, advoquem per la participació activa de la societat civil en l'adopció de mesures anticorrupció i exigim el respecte i la garantia de la independència dels organismes autonòmics de prevenció i lluita contra la corrupció. A més, proposem que les funcions de protecció dels informants siguin assumides per les oficines existents, que compten amb la independència institucional requerida.

En un moment en què la corrupció continua sent un desafiament global, preservar i enfortir les institucions encarregades de combatre-la és fonamental. La societat civil, en el seu paper de defensora de la justícia i la transparència, insta a prendre mesures concretes per salvaguardar la integritat i el compromís contra la corrupció a les Illes Balears i, per extensió, a tot Espanya.