Experts de primer nivell analitzen a València els desafiaments legals, institucionals i socials davant d'una regulació europea en transformació
L'Il·lustre Col·legi d'Advocats de València (ICAV) ha estat l'escenari aquest matí de la jornada sobre blanqueig de capitals, organitzada per Fundació per la Justícia, amb la col·laboració de Caixa Popular.
La vicedegana de l'ICAV, Rebeca Lino, ha inaugurat l'acte donant la benvinguda a Paco Alós, en representació de Caixa Popular, i Vicente Cuñat, patró de Fundació per la Justícia, que ha presentat la tasca de la fundació, centrada en la defensa dels drets humans i la promoció duna justícia més ètica, social i transformadora. El moderador de l‟acte ha estat Vicente Salinas, exinspector del Banc d'Espanya.
Per a l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de València, trobades com aquesta són de gran rellevància, ja que —com ha assenyalat posteriorment Lli— “és essencial oferir formació especialitzada en aquesta matèria, ja que el blanqueig de capitals és un problema que va més enllà de l'àmbit legal, ja que té un impacte directe a la nostra societat”.
A més, per a l'ICAV participar en aquesta jornada organitzada per Fundació per la Justícia, entitat de què és patró, “ha estat un veritable honor”. La vicedegana vol subratllar que aquests espais formatius reforcen el seu compromís amb una advocacia responsable, informada i preparada per fer front als reptes actuals de l'exercici professional.
Una regulació europea més ambiciosa en la lluita contra el blanqueig
Durant la trobada, els experts han coincidit que el nou marc normatiu europeu en matèria de prevenció del blanqueig de capitals suposa un canvi de gran abast, que busca una coordinació més gran entre països, més transparència i una supervisió més eficaç de les activitats financeres i no financeres.
Juan Manuel Vega, expresident del GAFI, ha destacat la importància de la nova autoritat europea de supervisió (AMLA) i la necessitat de reforçar la cooperació entre organismes. Per la seva banda, Pedro Comín, director del SEPBLAC, ha assenyalat que l'evolució del blanqueig de capitals cap a un fenomen cada vegada més transfronterer exigeix respostes homogènies i coordinades a tota la UE.
Vicente Salinas ha abordat com s'està aplicant la prevenció a Espanya, amb un enfocament basat en inspeccions dirigides a sectors i operacions de més risc, i ha subratllat la importància d'aprendre dels errors del passat per fer front a la prevenció de manera més eficient.
Debat sobre la doctrina penal
La jornada ha culminat amb una taula rodona dedicada a la doctrina del Tribunal Suprem sobre el delicte de blanqueig, amb la participació de representants del SEPBLAC, amb Juan Ramírez; Antonio Nuño, de la Fiscalia; Catalina Vidals, catedràtica UV i DEBLANC i Mª Teresa Navarro, directora del departament de Compliment Normatiu i membre del comitè d'ètica de Caixa Popular, que han coincidit en la necessitat de continuar reforçant la cultura de compliment normatiu.
Tancament amb un missatge de compromís
José María Tomás, president de Fundació per la Justícia, ha tancat l'acte amb un missatge crític: "Unir la lluita contra el blanqueig amb la protecció dels consumidors semblava impensable. Però creiem que des del més alt de la nostra comunitat europea pot néixer la sensibilitat necessària per pensar també en l'últim consumidor, que sovint és qui més pateix. Tomás, ha recordat també l'expresident uruguaià Pepe Mujica, premiat per la Fundació, com a exemple de lluita per l'esperança i la justícia social.
El president de Fundació per la Justícia, José María Tomás, ha clausurat la jornada recordant que “tots som potencialment vulnerables, però hi ha persones que ja estan sent directament vulnerades per certes circumstàncies”. Va defensar que els sistemes de prevenció han de tenir en compte no només la dimensió legal, sinó també el seu impacte social, especialment sobre els que pateixen més les conseqüències del blanqueig.
"Per això creiem que vincular la lluita contra el blanqueig amb la protecció del consumidor és essencial. Volem un món més just, i creiem que és possible si cadascun assumeix la seva part de compromís", ha conclòs. Ha tancat la seva intervenció citant a Pepe Mujica, premiat per Fundació, que deia: “Per què ens val la vida si perdem l'esperança de tenir o arribar a un món més just?”. També ha convidat els assistents a la jornada a ser partícips de la tasca de Fundació per la Justícia que compta amb múltiples projectes socials i que sempre necessita el suport de socis compromesos per poder continuar construint un món més just.