Taller Humans Fest 2022

“Difondre els temes que ens interessen com persones migrants és fonamental, perquè es tem allò que no es coneix i, així, se'ns dóna a conèixer d'una manera honesta”, afirma Patricia Azpelicueta, que va néixer a l'Argentina fa 58 anys i viu a Espanya des de fa dues dècades. Ella ha estat una de les participants al taller participatiu de producció documental que ha organitzat el Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest

Seguint amb les paraules de Patricia, que va estudiar direcció de cinema i ha participat en activitats similars amb anterioritat: “És important que un festival com aquest doni un espai per explicar les nostres històries sense intermediaris des del nostre punt de vista i, sobretot, des de la riquesa de perspectives. Per exemple, el meu grup de treball estava integrat per una persona del Marroc, una altra de Veneçuela, una altra d'Espanya i jo, que sóc de l'Argentina. Cadascuna teníem mirades diferents”.

Aquest taller forma part de la programació paral·lela de la XIII edició de l'Humans Fest, que s'ha marcat com a objectiu que les persones migrants puguin reivindicar els seus drets, denunciar les diferents violències que pateixen i ser protagonistes de l'audiovisual valencià generant els seus propis continguts, que trenquen estereotips. Celebrat del 7 al 10 d'abril, ha comptat amb la col·laboració de CEAR País Valencià, Servei Jesuïta a Migrants, València Acoge, el Consolat de Colòmbia, Per Tu Dona i l'associació Dones, veus i resistències.

Tani Alexandra Aparicio, també participant en aquesta activitat, coincideix en la necessitat de promoure activitats com aquesta. Originària de Colòmbia, té 28 anys i fa prop d?un lustre que va migrar a Espanya. És Treballadora Social especialitzada en Drets Humans, Pau i Desenvolupament Sostenible, però aquí no ha pogut exercir com a tal. Mentre resol múltiples tràmits per a això, està assumint feines de cura, neteja i hostaleria. 

“El taller d'Humans Fest ha significat poder crear les nostres pròpies narratives i tenir un espai de aprenentatge i de intercanvi per comunicar el que sentim i el que desitgem de la millor manera possible a la societat espanyola. Partim de la necessitat de transformar els espais existents, majoritàriament blancs i privilegiats, en uns de nous on puguem manifestar les vulneracions de drets humans a les que som sotmeses ia les que estem en risc constant, com la tracta i, fins i tot, la mort quan se'ns condemna a tornar als contextos dels que fugim intentant salvaguardar les nostres vides”, explica Tani.

L'activitat ha reunit un total de dotze persones procedents de diferents països (Senegal, Mali, Veneçuela, Espanya…) que han estat acompanyades per l'equip de La Collita, una productora valenciana especialitzada en el audiovisual com a eina per al canvi social. El taller ha donat lloc a tres curtmetratges participatius que s'estrenaran durant l'Humans Fest, que aquest any se celebrarà del 9 al 18 de juny. L'estrena, com la majoria de les projeccions del festival, estarà acompanyada per una taula rodona amb els autors d'aquests treballs i les entitats implicades.

EL CINEMA TAMBÉ ES PRODUEIX A LA PRESÓ DE PICASSENT 

Tradicionalment, Humans Fest ha organitzat projeccions de cinema al Centre Penitenciari de Picassent (València). Aquest any, a més, ha posat en marxa un documental participatiu per a persones recluses, els qui han assistit a diversos tallers impartits per la Agència Alberto Pla, que els ha acompanyat perquè ells mateixos, de forma pionera, produeixin i gravin “Tu tries”; un treball audiovisual que narra la història de quatre persones privades de llibertat en aquesta presó i les conseqüències de les decisions que prenen durant la seva estada. El documental està emmarcat en el projecte Futurs en llibertat de Fundació per la Justícia en col·laboració amb l'Ajuntament de València i comptarà amb un passi especial a la XIII edició del festival.

LA JOVENTUT VALENCIANA POSA EL SEU TALENT PELS DDHH

D'altra banda, Humans Fest comprèn una categoria de premis específica per a micrometratges sobre drets humans: “1 minut 1 frontera”. L'organització del festival ha promogut la participació entre la joventut valenciana en generar trobades entre l'alumnat de diversos centres educatius i professionals del tercer sector, de manera que coneguin la realitat de les persones migrants que viuen a València i s'animin a fer treballs audiovisuals per reflectir-la.

En concret, a prop de 70 estudiants de Disseny i Tecnologies Creatives, Belles Arts i Animació de la Universitat Politècnica de València, de l'escola de disseny Barreira i del Cicle Formatiu de Promoció de la Igualtat de Gènere de l'IES de la Misericòrdia s'han reunit amb representants de la plataforma CIES NO, València Acull i Metges Sense Fronteres. “En un moment en què els discursos d'odi guanyen terreny a la política és més important que mai que la joventut reflexioni sobre desigualtats, privilegis, inclusió o identitat a partir del concepte de frontera. I el cinema és una bona manera de fer-ho”, explica Majo Siscar, directora de l'Humans Fest.

A partir d'aquests debats l'alumnat prepara assajos visuals d'un minut, que s'exhibiran durant els dies del festival. Els seus micrometratges competiran, com cada any, per un premi propi que atorga el públic i el valor del qual és de 300 euros. 

UNA PROGRAMACIÓ PARAL·LELA INCLUSIVA I IMPARABLE

Aquestes activitats formen part de la programació paral·lela del festival, que aquest any exhibirà més d'una trentena de pel·lícules a diferents barris i pobles de la ciutat de València. A més de les projeccions, Humans Fest completarà la seva celebració al juny amb altres activitats, com ara taules rodones, tallers, concerts, exposicions… Tot plegat, al voltant de les migracions i contra els discursos de l'odi.

“Humans Fest, promogut per la Fundació per la Justícia des de fa tretze anys, és una oportunitat per conscienciar sobre drets humans públics molt diversos. Ens agradaria que el festival traspassés les pantalles i impliqui més ciutadania amb aquestes propostes”, conclou José Mª Tomás y Tío, president de Fundació per la Justícia.

Humans Fest és un projecte de Fundació per la Justícia que és possible gràcies al suport de la Generalitat Valenciana, Ajuntament de València, Diputació de València i Caixa Popular.