Divendres que ve 31 d'octubre se celebrarà a la Filmoteca de CulturArts IVAC (Sala Lluís García Berlanga, 20.00h) la cerimònia de cloenda d'aquesta VI edició del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València.
Durant la mateixa es farà públic el nom del documental elegit pel Jurat com a guanyador de la Secció Oficial, premi dotat amb 3.000 euros, així com el guanyador/a del Premi “Un minut, un dret”, dotat amb 500 euros.
El Jurat de la present edició està format per:
Carles Bosch – Director de Cinema. President del Jurat
Alejandro Mañes – Vicepresident UNESCO VALÈNCIA
Giovanna Ribes – Directora de Cinema
Abdelatif Hwidar – Actor
Toni Navarro – Director Festival Internacional de Cinema de Barcelona.
Jose Antonio Hurtado – Crític de Cine
Maria Escalona Ponce , Coordinadora general d'Amnistia Internacional València
A continuació es projectarà el curtmetratge valencià “Un lloc millor”. Un treball dirigit per Moisès Romera i Marisa Crespo que explica els somnis de tres nens africans: Thimbo, que vol ser futbolista, Malik qui somia tenir el seu propi negoci i Demba, que només pensa a anar-se'n a un lloc millor. Aquest curtmetratge ha aconseguit nombrosos premis en diferents festivals en els darrers dos anys. Va ser enregistrat en un dia i, el més meritori, amb un pressupost gairebé inexistent.
El documental triat per clausurar oficialment aquest Festival és “The act of killing”, de Joshua Oppenheimer i Christine Cynn, un dels documentals triomfadors al Documenta Madrid del passat any i nominat a la categoria del “Millor Documental” per als Oscars 2014.
El documental del nord-americà Joshua Oppenheimer parteix de la idea rocambolesca de proposar a alguns dels autors d'una de les pitjors matances de la Indonèsia de Suharto, als anys 60, fer un enregistrament sobre el seu mètode d'actuació. Un d'aquells cruels assassins és, precisament un veí del plàcid del director i d'aquí va sorgir la idea d'indagar a l'arrel del mal que hi havia en aquelles persones corrents que van arribar a matar més d'1 milió d'indonesis sospitós de comunisme o assenyalats per ser xinesos o intel·lectuals. Els autors de tots aquests assassinats viuen lliurement en l'actualitat i són reconeguts al seu país com a “herois”, però a mesura que rememorin i recreïn com a actors algunes de les escenes que van protagonitzar anirà reflectint-se al mirall una imatge d'ells mateix que mai fins i tot ara se'ls havia acudit. Per primera vegada, el cinema aconsegueix que dubtin de la barbàrie que van perpetrar.
Oppenheimer, conscient que els protagonistes es mostrarien poc inclinats a l'hora de parlar d'aquest període, els va proposar fer una pel·lícula que recreés les seves estratègies, però en realitat va anar gravant les seves reaccions a mesura que reproduïen les escenes del passat a manera de “making off” . Entre la ignorància i la fredor, alguns dels protagonistas van narrant els mètodes que utilitzaven per acabar amb vides humanes amb la justificació del “deure complert” o la manca de consciència sobre el dany causat.
Per a més experimentació, el director va triar com a actors per fer de víctimes familiars dels que van ser les seves víctimes a la vida real. El resultat: un documental esperpèntic i intel·ligent sobre la il·limitada maldat humana i la seva absència de conseqüències, aclamat per crítica i públic.
El documental ha estat codirigit a més per Christine Sinn i per un codirector indonesi que roman a l'anonimat per por de les represàlies, igual que l'equip de filmació indonesi.
“The act of killing” va guanyar el Premi del Cinema Europeu 2013 al millor documental, el Premi de “The Àsia Pacific Screen Award” i el guardó al Millor Documental als premis BAFTA 2014.
L'entrada a la clausura és gratuïta, simplement cal retirar l'entrada prèviament a les taquilles de la Filmoteca de CulturArts Ivac.
No obstant això, més enllà de la clausura oficial, fins dimecres que ve 5 de novembre se seguiran projectant a la Filmoteca de CultuArts IVAC diversos treballs pertanyents al Cicle de Cinema d'Animació i DDHH com “L'extraordinari viatge de Lucius Dumb” (Maite Ruiz de Austri), “La tomba de les cuques de llum” (Hotaru No Haka) i, dins de les Sessions Especials, l'extraordinari documental “La imatge perduda” (Rithy Panh). El dissabte, 1 de novembre, hi ha una nova oportunitat de veure “The act of killing”.