• El cineasta, que va rebre el Goya a millor direcció novell amb el seu primer llargmetratge, acaba d'alçar-se amb el Premi Platform al Festival de Toronto per la seva nova pel·lícula
  • La seva participació inaugurarà la segona edició d'Humans Lab amb una classe magistral que se celebrarà oberta al públic
  • El termini per presentar projectes per a Humans Lab, que es desenvoluparà del 29 de novembre a l'1 de desembre a València, continua obert a la seva web

El Humans Lab, el laboratori de creació audiovisual posat en marxa pel Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia des del 2009, ha anunciat que a la seva segona edició comptarà amb el director Carlos Marques-Marcet entre els mentors d'aquest any.

En concret, Marques-Marcet oferirà una classe magistral divendres 29 de novembre a la tarda, la qual serà l'activitat inaugural d'Humans Lab 2024, que es desenvoluparà fins al diumenge 1 de desembre. Aquesta trobada serà obert al públic, però requerirà inscripció prèvia perquè l'aforament serà limitat. 

Així mateix, les persones seleccionades per participar amb els seus projectes de curtmetratge a Humans Lab tindran l'oportunitat de gaudir d'una sessió tutoritzada one-to-one amb Carlos Marques-Marcet, a qui podran presentar les idees per rebre propostes de millora.

UNA CURSA PREMATURA I FRUCTÍFERA

Carlos Marques-Marcet (Barcelona, 1983) és un dels cineastes espanyols contemporanis més premiats. Va començar ben aviat ja que el seu curtmetratge Amunt ia vall (2006) va rebre el premi nacional de Joves Creadors de l'Injuve i amb Udols (2008) va ser seleccionat per la prestigiosa Cahiers de Cinema com el millor curtmetratge de l'any.

Va ser llavors quan es va traslladar als Estats Units, on va cursar el Màster de Direcció Cinematogràfica a l'Escola de Cinema i Televisió d'UCLA, i va arrencar la seva trajectòria als llargmetratges, amb els quals ha abordat la condició humana des de diferents perspectives, com la maternitat, les relacions de parella i ara la mort. 

El seu debut en llargmetratges va arribar el 2014 amb 10.000 km, pel·lícula amb què va guanyar el Goya a millor direcció novell, la Biznaga d'Or a millor pel·lícula al Festival de Màlaga i cinc premis Gaudi, entre ells el de millor director, millor guió i millor pel·lícula en llengua no catalana. A nivell internacional va ser premi especial de l'SXSW Film Festival i li van concedir el premi director revelació del festival de Seattle. 

Posteriorment, va arribar Terra ferma (2017), pel·lícula per a la qual va comptar amb Geraldin Chaplin entre el repartiment, i Els que vindran (2019). Aquesta última, també mereixedora de millor pel·lícula i millor direcció al Festival de Màlaga, entre altres premis.

A València va rodar La mort de Guillem (2020), que explica la història de Guillem Agulló, un jove antifeixista valencià que va ser assassinat el 1993 per un grup d'extrema dreta. Aquest li va valer el reconeixement a millor pel·lícula per a televisió als Premis Gaudí.

Actualment, està immers en la promoció del seu nou llargmetratge, que arribarà als cinemes el proper 15 de novembre: Pols Seran, una tragicomèdia musical que protagonitza l'actriu Ángela Molina i en què han col·laborat la cantant María Arnal i la companyia de dansa La Veronal. 

Pols Seran ha estat estrenada al Festival de Toronto, on s'ha alçat amb el Premi Platform. A Espanya ha estat la pel·lícula d'inauguració de la 69a edició de la Seminci, que s'està celebrant aquests dies a Valladolid. 

INSCRIPCIÓ PER A PROJECTES OBERTA FINS AL 31 D'OCTUBRE

L'objectiu d'Humans Lab és fomentar l'escriptura de guions cinematogràfics en matèria de drets humans, així com donar suport a autors/es a través d'activitats formatives. La convocatòria s'adreça a qualsevol persona gran d'edat, de qualsevol nacionalitat, que acrediti estudis o experiència relacionada amb el cinema i/o la creació audiovisual. Entre les candidatures es triaran cinc projectes, dels quals, almenys dos, seran originaris de la Comunitat Valenciana.

El termini de inscripció romandrà obert fins al 31 d'octubre. Els projectes elegibles poden ser curtmetratges de qualsevol gènere (ficció, documental, animació, experimental o híbrids) que no hagin estat portats a la pantalla prèviament. Hauran de ser presentats pel seu director/a, guionista i/o productor/a mitjançant el formulari habilitat a la web del mateix Humans Fest.

Aquest any, un dels cinc projectes seleccionats rebrà, després d'acabar els tres dies de formació, una dotació econòmica de 500 euros per al/a guionista, de manera que pugui completar la fase de desenvolupament. Per això, es comptarà amb un jurat format per productors/es i/o professionals de la indústria audiovisual, els quals valoraran l'originalitat del guió, la defensa dels drets humans i la viabilitat de producció.

SOBRE HUMANS FEST I HUMANS LAB

Humans Fest és una de les principals activitats impulsades per la Fundació per la Justícia amb l'objectiu de defensar els drets humans i denunciar les seves vulneracions a tot el món a través del cinema, una eina de gran abast i poder de sensibilització. Fa marxada de la xarxa internacional Human Rights Film Network.

La XV edició (2024), en la qual s'emmarca l'Humans Lab, se celebra gràcies a la col·laboració de la Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Diputació de València, l'Àrea d'Igualtat de l'Ajuntament de València, Institut Valencià de Cultura, Caixa Popular i Teika. Per la seua banda, la radiotelevisió autonòmica valenciana À Punt és el mitjà oficial del festival.

A més, la iniciativa Humans Lab també té el suport de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA).

Més info sobre Humans Lab!