DSCN0031Una desena d'Instituts d'Ensenyament Secundari de València han participat als tallers organitzats a l'IVAM, durant la celebració de la VI edició del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València.

Artistes procedents de Grècia, Islàndia i d'altres de València, així com la Fundació Vicente Ferrer, han col·laborat desinteressadament amb el FIC-València per sensibilitzar les noves generacions, a través de l'art, sobre la importància de la defensa individual i global d'aquestes garanties, que són de tots.

El col·lectiu valencià Fent Estudi i Álvaro Yebra, director de diferents curts, videoclips i documentals, van treballar amb el documental guanyador del Festival “Els anys salvatges” de Ventura Durall. Aquest col·lectiu, constituït per quatre arquitectes, van proposar als alumnes de l'IES Abastos i Salesians participar en la construcció d'una ciutat fictícia, així com un joc creatiu a base d'edificar una història entre tots a partir de paraules escollides a l'atzar.

DSCN0061
L'artista i especialista en comunicació audiovisual, Natalia Lozano, coordinadora de la majoria d'aquestes activitats educatives, va convidar els alumnes de l'IES núm. 2 de Paiporta, la Universitat Europea de Madrid, l'IES Cid Campeador i la Mare de Déu dels Desemparats, a sentir-se com el protagonista del documental de la Secció Oficial Gabor (Sebastián Alfie), un director de fotografia que s'enfronta a la realització d'un curtmetratge després de perdre la vista.
Natalia Lozano, fundadora del projecte Signos (SGNS), una plataforma per a la diversitat cultural i educativa, va plantejar un exercici d'empatia en què els alumnes van haver de dibuixar sense comptar amb el sentit de la vista.
Arribat des de Grècia, Christos Karystinos, membre del grup activista Teatre de l'Opressió (Atenes) va plantejar de manera molt creativa un exercici d'expressió corporal i ritme arran del documental “El camí de Sofia” (Grup de Cinema de l'Associació d'Arqueòlegs Grecs) ) sobre la història d'una jove sorda, Sofia, pintora, graduada a l'Escola d'Arts d'Atenes, actriu aficionada i ballarina que treballa com a professor a les escoles primàries.

DSCN0075

La directora del Festival Art sense Fronteres de Reykjavik, Iris Stefania, va presentar el documental que ella mateix ha dirigit “Conoction. La història de 8 artistes”. Aquest intersantíssim treball explica la història de vuit artistes islandesos que han realitzat, formant parella amb altres artistes discapacitats, peces per a una exposició i subhasta celebrada al Museu d'Art de Reykjavik, Kjarvalsstadir , organitzat pel festival d'art Art sense Fronteres a la primavera del 2014.

2014-10-30 12.42.34
A través d'un exercici de dibuix amb els alumnes de l'IES Serra Perenxisa (Torrent) i l'IES VA Estellés, va voler traslladar la idea que a l'art no hi ha diferències entre l'obra d'una persona amb discapacitat i una altra que no en tingui. L'art, segons la directora islandesa, pot ajudar a entendre l'altre, respectar les diferències i, pel camí de la compassió i la comprensió, arribar a l'amor.
La Fundació Vicente Ferrer va presentar els alumnes de l'IES Campanar i el Col·legi Santa Cruz, el documental “La felicitat segons Vicente Ferrer”. A partir d'ell, van treballar amb els estudiants sobre les històries d'alguns dels protagonistes que sortien en aquest documental, per fer-los conscients de la quantitat de drets humans que es conculquen en aquests moments arreu del món.
Des de la Fundació Per la Justícia i el Festival Internacional de Cinema i Drets Humans volem agrair a tots els artistes que han participat als tallers, així com als professors i alumnes d'aquests 10 centres, la seva implicació en la lluita per un món més just i tolerant.