• Carracedo és coneguda per treballs com “No estàs sola. La lluita contra el ramat” (Premi Ondas 2024), “El silenci dels altres” (Premi Goya 2019) i “Made in LA” (Premi Emmy 2008)
  • Donades les circumstàncies excepcionals arran de la DANA, el termini dinscripció de projectes de curtmetratges queda ampliat fins el diumenge 17 de novembre
  • La segona edició d'Humans Lab, que comprendrà classes magistrals obertes al públic, se celebrarà del 29 de novembre a l'1 de desembre

El Humans Lab, el laboratori de creació audiovisual del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia des del 2009, continua avançant detalls sobre la segona edició. En concret, també ha confirmat la participació de la directora i productora Almudena Carracedo.

Carracedo serà mentora dels projectes de curtmetratge seleccionats, els quals tindran una sessió tutoritzada one-to-one amb ella. Així mateix, la cineasta oferirà una classe magistral oberta al públic a La Filmoteca IVC, entitat col·laboradora en aquesta activitat. Properament, s'habilitarà de manera en línia la inscripció gratuïta per a aquesta activitat, ja que tindrà un aforament limitat.

L'anunci d'Almudena Carracedo se suma al director Carlos Marques-Marcet, qui també estarà a Humans Lab 2024, que es desenvoluparà del 29 de novembre a l'1 de desembre. A més, les persones que obtinguin plaça gaudiran d'una sessió grupal de preparació al pitch de la mà del director, guionista i productor Rafa Molés, de Suica Films, així com una presentació pública davant de diverses productores valencianes. 

CINEMA DES DE LA CONSCIÈNCIA DE CLASSE I L'ACTIVISME SOCIAL

Almudena Carracedo (Madrid, 1972) va iniciar la seva carrera professional com a cineasta als Estats Units, on va dirigir i va produir Made in LA (2007), el seu llargmetratge documental de debut, en què compta la lluita de tres dones migrants, que treballen en un taller de roba a Los Angeles, pels seus drets laborals bàsics. Aquest treball li va valer el Premi Emmy a millor documental el 2008, entre d'altres reconeixements. 

La consciència de classe i l'activisme social que emana de Made in LA són una constant a la trajectòria de Carracedo. Així, al tornar a Espanya al capdavant de la seva productora Lucernam Films, es va embarcar a El Silenci d'altres (2018), un altre documental que, en aquest cas, aborda la lluita silenciada per la justícia de les víctimes de la dictadura franquista. Resultat d'un procés de set anys, aquest treball va rebre més de 40 guardons, incloent-hi el Premi del Públic a la Berlinale, el Goya a Millor Llargmetratge Documental, l'Emmy a Millor Documental. A més, va ser preseleccionat per als Oscars.

Aquest any, Almudena Carracedo ha estrenat No ets sola. La lluita contra el ramat (2024), un retrat sobre la violència sexual contra les dones. Prenent com a punt de partida l'agressió grupal que va patir una noia als Sanfermines de 2016, aquesta pel·lícula recull el tractament mediàtic del cas i la resposta del feminisme fins a donar lloc a l'anomenat #MeToo espanyol.

Aquest treball, que ha arribat a ocupar la tercera posició a la classificació mundial de pel·lícules de parla no anglesa a Netflix, acaba de rebre el Premi Ondas a millor documental. A més del seu extens palmarès, Carracedo ha estat nomenada Doctor Honoris Causa per la Illinois Wesleyan University i forma part de l'Acadèmia de Cinema d'Espanya, l'Acadèmia de Cinema Europeu i l'Acadèmia de Cinema dels EUA, així com de la Junta Directiva de CIMA.

INSCRIPCIÓ PER A PROJECTES AMPLIADA FINS AL 17 DE NOVEMBRE

Donades les circumstàncies excepcionals arran de la DANA, encara que el termini concloïa inicialment el 31 d'octubre, l'organització d'Humans Lab ha decidit acceptar aquells projectes que s'hagin presentat els dies posteriors i, així mateix, ampliar la data d'inscripció fins a les 23:59 hores del diumenge 17 de novembre.

Els projectes elegibles poden ser curtmetratges de qualsevol gènere (ficció, documental, animació, experimental o híbrids) en desenvolupament. Hauran de ser presentats pel seu director/a, guionista i/o productor/a mitjançant el formulari habilitat a la web del mateix Humans Fest.

L'objectiu d'Humans Lab és fomentar l'escriptura de guions cinematogràfics en matèria de drets humans, així com donar suport a autors/es a través d'activitats formatives. La convocatòria s'adreça a qualsevol persona gran d'edat, de qualsevol nacionalitat, que acrediti estudis o experiència relacionada amb el cinema i/o la creació audiovisual. Entre les candidatures rebudes aquest any es triaran cinc projectes, dels quals, almenys dos, seran originaris de la Comunitat Valenciana.

Com a novetat el 2024, un dels cinc projectes seleccionats rebrà, després d'acabar els tres dies de formació, una dotació econòmica de 500 euros per al/a guionista, de manera que pugui completar la fase de desenvolupament. Per això, es comptarà amb un jurat format per productors/es i/o professionals de la indústria audiovisual, els quals valoraran l'originalitat del guió, la defensa dels drets humans i la viabilitat de producció.

SOBRE HUMANS FEST I HUMANS LAB

Humans Fest és una de les principals activitats impulsades per la Fundació per la Justícia amb l'objectiu de defensar els drets humans i denunciar les seves vulneracions a tot el món a través del cinema, una eina de gran abast i poder de sensibilització. Fa marxada de la xarxa internacional Human Rights Film Network.

La XV edició (2024), en la qual s'emmarca l'Humans Lab, se celebra gràcies a la col·laboració de la Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Diputació de València, l'Àrea d'Igualtat de l'Ajuntament de València, Institut Valencià de Cultura, Caixa Popular i Teika. Per la seua banda, la radiotelevisió autonòmica valenciana À Punt és el mitjà oficial del festival.

A més, la iniciativa Humans Lab també té el suport de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA).

Més info sobre Humans Lab!