Llista dels 10 documentals seleccionats

 

Moltes gràcies als més de 120 participants al Festival però després d'un difícil procés de selecció, el VI Festival Internacional de Cinema i Drets humans de València ha seleccionat els documentals següents:
1) 475: Quan el matrimoni es converteix en càstig

475L'article 475 del codi penal Marroquí diu que un home que hagi comès un acte de violació pot evitar la seva condemna si posteriorment es casa amb la víctima de la violació. Moltes dones al Marroc són forçades cada any a contraure matrimoni amb els seus agressors, aquesta és la seva història.

Director – Nadir Bouhmouch

País – Marroc

Durada – 60 mins.

Any de producció – 2013.  https://www.kickstarter.com/projects/article475/475-when-marriage-becomes-punishment

2) Ruïna

ruinaRuïna ens presenta als habitants de la Torre Confinanzas; l'inacabat gratacels de més de 200 metres d'alçada abandonat al bell mig de Caracas (Veneçuela) després d'una pronunciada crisi financera és ara refugi per a multitud de famílies amb escassos recursos econòmics.

Director – Markus Lenz

País – Alemanya

Durada – 73 mins.

Any de producció – 2014    http://www.oneworld.cz/2014/films-a-z/25686-ruina

 

3) Aigua Beneïda

cartel_espanolaguabenditaAigua Beneïda transcorre en un petit llogaret de Costa Rica. Els habitants d'origen nicaragüenc pronostiquen una gran sequera per als mesos d'estiu. Geiner, un nen d'11 anys, creu que els esperits a través dels xamans són els únics que poden fer que plogui.
Director – Octavio Guerra.
País – Espanya.
Durada: 82 min.
Any de producció: 2013.

 

4) Els anys salvatges

los an¦âos salvajesAquest és el viatge personal de Daniel, Yohannes i Habtom, tres nens d'entre 9 i 12 anys que malviuen als carrers d'Addis Abeba, la capital d'Etiòpia, on 270.000 nens més del carrer corren la mateixa sort. Durant el viatge descobrirem els seus secrets, els seus pensaments i el que esperen del futur.

 Director – Ventura Durall

País – Espanya / Etiòpia

Durada – 73 mins.

Any de producció – 2013. http://www.taskovskifilms.com/film/the-wild-years/

 

5) Gabor

gaborGabor és una història que ens parla de l'autosuperació, dels avatars de la vida i de les oportunitats que ens brinda. Un experimentat director de fotografia que professa una autèntica passió per la seva feina s'ha d'enfrontar al repte més gran de la seva vida, dirigir la fotografia d'un curtmetratge després d'haver perdut el sentit de la vista.

Director – Sebastià Alfie

País – Espanya

Durada – 80 mins.

Any de producció – 2013.  http://www.gaborlapelicula.com/
6) Van matar el meu germà

Foto Cristiano BurlanEl director Cristiano Burlan s'embarca en una croada personal per intentar reconstruir els fets esdevinguts la fatídica nit del 5 d'octubre del 2001, quan el seu germà Rafael va ser assassinat per l'esquena després de rebre 7 trets a boca de canó en un barri de Sao Paulo.

Director – Cristià Burlan

País – Brasil

Durada – 77 mins.

Any de producció – 2013.

http://www.belafilmes.com/

 

7) D'estels i fronteres

K&B_cartel_6_previewA Tijuana, frontera entre Mèxic i els Estats Units, els nens i adolescents parlen dels seus somnis i il·lusions, fantasiejant amb tot allò que queda a l'altra banda del mur, però sent conscients de la crua realitat a què s'han d'enfrontar diàriament, quedant així gairebé diluïda la seva «una altra frontera», la transició entre la infància i la vida adulta.

Director – Yolanda Pividal

País – Estats Units / Mèxic

Durada – 58 mins.

Any de producció – 2013. Tràiler a: https://www.youtube.com/watch?v=EwZLsPLaEnY

 

8) Un lloro a l'orxateria

POSTER UN LORO EN LA ORCHATERIA_CAST LQAl tradicional barri del Raval de Barcelona les perruqueries s'acumulen les unes al costat de les altres, totes ofereixen el mateix servei, però a cadascuna depenent de la nacionalitat del seu encarregat i de la clientela que les freqüenta trobem una visió totalment diferent de la mateixa realitat.

Director – Inés Thomsen

País – Espanya

Durada – 80 mins.

Any de producció – 2014.

http://www.polarstarfilms.com/es/d_un-loro-en-la-horchateria.php

 

9) De sentit comú

logo-De-sentido-comu¦ünLa crisi econòmica és cosa de tots, per això deixant de banda els experts, les dades enrevessades i les xifres preocupants el film ens ofereix una visió més propera del problema i de les seves possibles solucions; mitjançant un programa de ràdio en un petit mitjà local es dóna pas a l'opinió de professors, estudiants i treballadors.

Director – Isabel Sáez Pérez / Blanca Soler Delgado

País – Espanya

Durada – 68 mins.

Any de producció – 2014. http://desentidocomun.org/

 

10) GURBA, La Condemna

GURBA-LA-CONDENA (1)Des de fa 40 anys el poble Saharaui viu en un exili imposat, les condicions de vida lluny de la seva terra són extremadament dures; GURBA analitza les causes i les conseqüències de l'ocupació Marroquina als territoris del Sàhara Occidental i recull el testimoni d'alguns refugiats.

Director – Miguel Ángel Tobías

País – Espanya

Durada – 70 mins.

Any de producció – 2014. http://www.gurbathefilm.com/

 

Paral·lelament a la secció oficial, es presenta la secció de curtmetratges, “1 minut, 1 dret” que exhibirà una selecció de les millors peces rebudes. El cinema d'animació també tindrà un espai propi amb títols vinculats als drets humans. La programació del festival preveu una sèrie d'activitats i tallers que complementaran les projeccions, debats o concerts al voltant dels Drets Humans, tant a la seu oficial de La Filmoteca com a l'IVAM o al Centre Penitenciari de Picassent.

El Festival posseeix a més una dimensió internacional, ja que compta amb subseus a ciutats com Salamanca, Sao Paulo, El Salvador, Lima i San José entre d'altres, amb la finalitat de promoure la creació d'audiovisuals de temàtica social. Aquesta proposta, única a la ciutat de València, es caracteritza per la humilitat, el compromís amb la societat civil i amb els drets humans i per la il·lusió de tots aquells que d'alguna manera formen part d'aquest projecte. Volem que tots els espectadors siguin testimonis de la realitat que ens envolta, creant sensacions als espectadors que promoguin l'acció individual.

El Festival és una iniciativa de la Fundació per la Justícia, l'objectiu del qual és sensibilitzar i conscienciar en matèria de Drets Humans mitjançant l'art i la cultura. La voluntat del festival, és fer arribar un cinema més reflexiu i compromès a la societat, i per això apostem per una selecció de films emmarcats dins del gènere documental, proposant una mirada realista i en primera persona dels diferents temes tractats: Drets de la dona, dret a un habitatge digne, economia social, integració de persones amb discapacitat o la immigració entre altres.