Aquest cicle de xerrades, una de les principals novetats de l'Humans Fest, abordaran a més els rodatges sostenibles, la fast fashion o la jurisprudència internacional per defensar el medi ambient
La secció oficial Curt i Barrejat ofereix des d'aquest dilluns els primers títols en competició a la Sala SGAE Centre Cultural
El dret a la cultura de les persones amb privació de llibertat i els reptes de la divulgació sobre el canvi climàtic seran els primers temes que abordaran els Debats Humans, una de les principals novetats del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia, la XV edició del qual es desenvolupa fins al 8 de juny.
El Col·legi Major Rector Peset albergarà fins divendres els Debats Humans, activitat que oferirà un total de set xerrades, algunes amb projeccions incloses, en què es comptarà amb persones expertes per abordar el canvi climàtic i la defensa del territori des de múltiples perspectives.
El primer d'aquestes trobades comença aquest dimarts a les 16.00 hores amb Quan el cos balla, la ment oblida, títol del documental produït per La Cosecha Comunicación sobre un grup de ball liderat per un ballarí professional al centre penitenciari de Picassent; iniciativa que per als homes interns ha esdevingut una família i un espai de llibertat.
La segona trobada, Converses pel clima, començarà a les 18:30 hores i els divulgadors ambientals Andreu Escrivà i Magda Bandera dialogaran per conèixer les respostes a les preguntes quotidianes de la ciutadania sobre el canvi climàtic i els reptes que tenen els projectes de divulgació, en una xerrada moderada per la periodista Pilar Almenar i organitzada en col·laboració amb la revista Climàtica.
Els Debats Humans seguiran el dijous 6 a les 18:30 hores amb la xerrada Fast fashion i desigualtats sobre la indústria de la moda ràpida. La projecció del documental Roba bruta (Félix Zurita de Higes, 2021), que analitza les extenuants condicions de treball de les dones que elaboren els tèxtils a Amèrica Central i el seu paral·lelisme amb les no tan diferents de les del País Valencià, on han tancat més de 700 empreses tèxtils, donarà peu a un col·loqui posterior amb activistes d'ISCOD-UGT i aparadores d'Elx.
El divendres 7 tindran lloc les tres darreres trobades. El primer, Cinema sostenible (aforament limitat), abordarà des de les 11.00 hores l'impacte mediambiental de les produccions cinematogràfiques i com desenvolupar rodatges més sostenibles. Sixto García, ecomànager i membre de la Comissió de Sostenibilitat de l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual (AVAV); Jaime Fons, representant de la Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible, i la productora Deborah Micheletti parlaran de com adaptar el sector audiovisual per reduir l'impacte ambiental de les produccions.
A continuació, la trobada Cambres i acció (climàtica)! oferirà a partir de les 17.00 hores la projecció dels curtmetratges participatius fruit del taller documental organitzat per Humans Fest juntament amb Fundació per la Justícia amb activistes contra el canvi climàtic. La turistificació, la identitat i defensa del territori i el futur distòpic de la ciutat de València són els respectius arguments dels curtmetratges No Llocs (Elena Krause, Conxa Solano, Margaret Flaws, Roberta Callicó i Gabriel Lozano), Moure's a Horitzontal (Marina Reig Vega, Andrés Ortiz, Sofia Val Corvera i Patricia Azpelicueta) i New Val 2075 (Jaume Ferrando, Ruth Davia, Lydia Melia i José Octavio Toledo-Alcalde).
Finalment, la trobada Els ecosistemes a judici analitzarà la jurisprudència internacional per defensar el medi ambient i els drets humans de la mà d'Antonio Vercher Noguera, fiscal de la Sala del Tribunal Suprem, Coordinador de Medi Ambient i Urbanisme i lletrat del Tribunal de Justícia Europeu, en una xerrada presentada per Izabel Rigo Portocarrero, subdirectora de l'Àrea Dret Públic i coordinadora acadèmica del Màster Universitari en Dret Ambiental a la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR).
Comença la Secció Oficial de curtmetratges: Curt i Barrejat
Organitzat per Fundació per la Justícia des de 2009, el Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, ofereix a la seva XV edició més de 40 pel·lícules de ficció i documentals per mostrar a la ciutadania com es lluita contra el canvi climàtic des de diferents parts del món, com també múltiples iniciatives en defensa del territori des de l'àmbit local fins a l'internacional.
La secció oficial competitiva Curt i Barrejat, que reuneix 21 d'aquests títols, arrencarà també aquest dilluns 3 de juny a la Sala SGAE Centre Cultural, en horari de 17:00 a 20 hores. Seran tres sessions de curtmetratges valencians, espanyols i internacionals, de gènere ficció i documental, tots ells inèdits a la ciutat de València. Aquests treballs opten als premis de millor curt documental, millor curt de ficció, millor curtmetratge valencià i millor guió de curtmetratge valencià, que concedeix l´Associació d´Escriptors de l´Audiovisual Valencià, EDAV.
La primera sessió ofereix aquest dilluns els títols Agur Artzai (Julien Zubiete, Espanya), Durian Trees (Shi Chin Cheun, Malàisia), Where Children Don't Dream (Stefano Sbrulli, Perú, Itàlia), Tahlequah The Whale: A Dance Of Grief (Daniel Kreizberg, Lituània, EUA), El Silenci Del Cant (Alan Luna, Espanya), Càsting (Víctor Devesa, Espanya) i First Coin (Anna Juesas i Sonia Sánchez, Espanya).
El segon programa oferirà dimarts 4 de juny els curtmetratges Don Benjamí (Iván Zahínos, Espanya), Puyuelo (Sara Sarrablo Asensio, Espanya), Wan (Víctor Monigote, Espanya), Trenc D'alba (Ana Llargués, Espanya), Lion Dreams (Jordi López Navarro, Espanya), Riscaldament Locale (Manuel Vitali, Itàlia), i 180 Graus (Dani Reina, Espanya).
Finalment, dimecres, en una sessió amb audiodescripció, es projectaran els títols El Mirall de la Vall (Alejandra Gómez Pinilla, Perú), Passant Terol (Manuel Omonte, Espanya), El Pisito (Claudia García de Mateos, Espanya), Cristall, Paper, Orgànic (Almudena Vázquez, Espanya), Sola No (Doriam Alonso, Espanya), Troleig (Luis E. Pérez Cuevas, Espanya) i 13 (Màriam Zelaia, Espanya).
Humans Fest forma part de la xarxa internacional Human Rights Film Network. La XV edició se celebra gràcies a la col·laboració de Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Diputació de València, Ajuntament de València, Institut Valencià de Cultura, Caixa Popular i Teika. Per la seua banda, la radiotelevisió autonòmica valenciana, À Punt, és el mitjà oficial del festival.