• El seu autor, Óscar Jiménez, és un periodista que ha decidit documentar el veïnat antecessor del seu barri actual: el de Campanar a València
  • Un total de vuit projectes han participat al laboratori de creació audiovisual de l'Humans Fest, a la qual es van presentar gairebé 60 candidatures
  • Aquesta segona edició ha comptat amb la participació de cineastes com Almudena Carracedo, Carlos Marqués-Marcet i Rafa Molés 

El Humans Lab, el laboratori de creació audiovisual engegat pel Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia des del 2009, ha conclòs la segona edició amb l'anunci del curtmetratge guanyador del seu premi econòmic: Alcria, d'Óscar Jiménez, una feina que rescata la història de la desapareguda pedania valenciana El Pouet.

«Ha estat la meva primera experiència en un lab. Tot és il·lusió, perquè són els meus primers passos al món professional. És una injecció de moral saber que el meu projecte, amb el qual porto tants anys al cap, agrada i que pot arribar a alguna cosa. Aquest premi, més que meu, és de tots els veïns/es del Pouet, que són els que m'estan deixant explicar l'episodi tan traumàtic que van viure i estan rescatant dels runes tot l'arxiu de la pedania, que és, per desgràcia, l'únic que ens en queda», declara Óscar Jiménez.

En concret, aquest curt recull la lluita d'un veïnat a finals dels anys 90 per defensar casa seva i el patrimoni històric de la zona (com ara alqueries centenàries, molins d'aigua i un ancestral sistema de reg medieval) davant la construcció de les grans urbanitzacions i diferents complexos d'oci que, ara, configuren l'actual barri de Campanar

Per això, el seu autor, el periodista Óscar Jiménez, qui ha crescut aquí, ha anat recopilant material d'arxiu, entre el qual destaquen hores de retransmissió de les ràdios comunitàries que van seguir aquests esdeveniments. Així mateix, els seus propis veïns han recuperat imatges que li han facilitat per documentar aquest episodi de resistència i de pèrdua per al poble valencià.

El premi econòmic de l'Humans Lab és una de les novetats principals d'aquesta edició, que s'ha posat en marxa amb la intenció de donar suport a la fase de desenvolupament de guió. L'elecció ha estat a càrrec d'un jurat professional de la indústria audiovisual, que ha valorat l'originalitat de la història, la defensa dels drets humans i la viabilitat de producció.

DOS DIES DE MENTORIA INTENSIVA PER A VUIT PROJECTES DE CINEMA

Humans Lab ha rebut aquest any un total de 58 candidatures, entre les quals s'han seleccionat vuit projectes. A més de Alcria, d'Óscar Jiménez (València), ha estat el cas de El titella, de Fran Menchón (Barcelona); Submarí, de Lucas Moro i Manuel Rosell (València); Moha, d'Hugo Suárez (Sevilla); Els llençols blancs, d'Alicia Arnau (València); Porcs i eugues, de María Ferradas (València); Acabo de veure un ovni, d'Andrea Segarra (Benicarló, Castelló); i Globus, de Mar Navarro Herráiz (València).

«El cine pot ser l?hòstia i terrible, perquè és molt difícil dedicar-s?hi. Que escullin un projecte teu, encara que sigui petitó i que tinguis fa temps, vol dir que t'estan validant i t'estan dient «segueix lluitant perquè el que fas està guai»», afirma Fran Menchón després de la seva experiència a Humans Lab, que ha estat premiat als Gaudí com a millor curtmetratge i nominat als Goya per un treball anterior anomenat El bus.

Aquests curtmetratges han estat elegits per abordar qüestions que travessen la societat actual des d´una perspectiva de drets humans, com són els drets LGTBIQ+, la lluita contra la urbanització voraç, la memòria històrica, l´alliberament femení en diferents generacions, la realitat de les persones migrants menors d´edat a Espanya i els desnonaments, així com la manipulació mediàtica.

Tots han pogut gaudir, al llarg de dos dies, de les classes magistrals impartides per la directora Almudena Carracedo i el director Carlos Marqués-Marcet, els qui també han mantingut una sessió tutoritzada one-to-one amb cadascun dels projectes. A això se suma la sessió de preparació al pitch oferta pel director i productor Rafa Molés; una formació que després els ha servit per presentar-se davant les productores Ningú és perfecte, amb Ana Ramón Rubio com a representant; Nakamura, amb Óscar Bernácer com a representant; i Pau Martínez González, director, guionista i productor.

SOBRE HUMANS FEST I HUMANS LAB

Humans Fest és una de les principals activitats impulsades per la Fundació per la Justícia amb l'objectiu de defensar els drets humans i denunciar les seves vulneracions a tot el món a través del cinema, una eina de gran abast i poder de sensibilització. Fa marxada de la xarxa internacional Human Rights Film Network.

La XV edició (2024), en la qual s'emmarca l'Humans Lab, se celebra gràcies a la col·laboració de la Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Diputació de València, l'Àrea d'Igualtat de l'Ajuntament de València, Institut Valencià de Cultura, Caixa Popular i Teika. Per la seua banda, la radiotelevisió autonòmica valenciana À Punt és el mitjà oficial del festival.

A més, la iniciativa Humans Lab també té el suport de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA).