- El festival, organitzat per Fundació per la Justícia, se celebrarà del 30 de maig al 8 de juny i inclourà projeccions, xerrades a sales i als barris, així com una exposició fotogràfica
- El premi honorífic d'aquest any es lliurarà al Red Carpet Human Rigths Film Festival, el primer festival de cinema i drets humans de Palestina
- En suport al poble palestí, s'organitzarà un cicle a La Filmoteca que comprendrà tres pel·lícules de cineastes de Palestina
El Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia des de 2009, ha presentat la programació oficial per a la seva XV edició, que comptarà amb més de 40 pel·lícules de ficció i documentals per mostrar a la ciutadania com es lluita contra el canvi climàtic des de diferents parts del món, com també múltiples iniciatives a defensa del territori des de l'àmbit local fins a l'internacional.
“Aquest any presentem una edició centrada en la defensa dels drets socioambientals, perquè entenem que protegir el medi ambient i la nostra terra és la base per garantir que puguem exercir la resta dels nostres drets. Ens agradaria que Humans Fest sigui un espai de reflexió sobre la nostra responsabilitat amb el planeta i un fòrum de alternatives a la voràgine neoliberal que ens ha sumit en aquesta emergència climàtica”, ha explicat Majo Siscar, directora d'Humans Fest, a l'acte que s'ha celebrat aquest matí a MUVIMAS, la cafeteria del MuVIM.
En aquesta presentació també hi han intervingut José María Tomás y Tío, president de Fundació per la Justícia; Aitana Gisbert Nieto, directora de projectes d‟aquesta entitat; i Álvaro Perín García, dissenyador encarregat del cartell d'aquest any. “Amb aquesta edició volem sumar el nostre granet de sorra perquè València sigui el 2024 aquesta Capital Verda Europea que volem: compromesa, sostenible i innovadora”, ha afirmat José María Tomás y Tío.
Per la seva banda, Álvaro Perín ha explicat que al cartell ha intentat reflectir la lluita contra el canvi climàtic i la defensa del territori com “un escenari molt complex i molt divers pel que fa als seus actors”, per això ha optat per una proposta colorida amb una clara presència de figures humanes i d'espais en perill, com ara l'Horta o la costa. “Necessitàvem una identitat que representés tots els moviments i totes les sensibilitats, fent-los formar part del cartell com també ho faran de l'Humans Fest”, ha conclòs.
PALESTINA SERÀ PROTAGONISTA AMB PREMI HONORÍFIC I CICLE PROPI
L'equip d'Humans Fest ha volgut mostrar en aquesta edició el seu suport a la lluita del poble palestí i una condemna pública al genocidi que està patint a les mans d'Israel. Per això, el premi honorífic Pau i Justícia que el festival concedeix cada any es lliurarà al Xarxa Carpet Human Rights Festival, el primer festival de cinema i drets humans de Palestina. "Un exemple clar sobre com el cinema serveix per defensar la identitat d'un poble i avançar cap a la pau", ha matisat Majo Siscar.
Així mateix, Humans Fest celebrarà a La Filmoteca IVC la seva cicle de cinema Pau i Justícia sota el títol Contra les invasions, pau i justícia, projectant tres pel·lícules palestines el divendres 31 de maig, el dissabte 1 de juny i el diumenge 2 de juny; quan també es comptarà amb la presència dels palestins Mohammed Shat (productor) i Ramzi Maqdisi (actor) per als col·loquis posteriors.
En concret, es podrà veure el documental Ghost Hunting (2017), Premi a Millor Documental a la Berlinale, que mostra com el cinema pot curar ferides. Aquesta idea de la cultura com a constructora de pau en contextos armats se suma a la decisió del premi al festival Red Carpet, que es regeix per la mateixa filosofia.
També es programarà The Tower (2018), una premiada pel·lícula d'animació que no s'ha estrenat comercialment a Espanya i que explica la crisi en què el país està sumit des de fa anys en una proposta familiar apta per a tots els públics a partir de 7 anys. El film és un viatge a Palestina a través dels ulls de Wardi, una nena d'11 anys que viu al camp de refugiats del Líban, des que la seva família va haver de deixar les terres davant l'ofensiva israeliana.
El diumenge 2 de juny es projectarà Omar (2013), un llargmetratge de ficció que va rebre el Premi Especial del Jurat al Festival de Cannes i va ser nominada com a Millor Pel·lícula Estrangera als Oscars. Aquest treball cinematogràfic narra la història d'amor a la Palestina ocupada entre Nadia i Omar, que és capturat per una acció de resistència i, a partir d'aleshores, ha d'enfrontar-se a decisions doloroses de vida o mort.
LA SECCIÓ OFICIAL DEL 2024 AL DETALL
Un any més, Humans Fest portarà produccions de països de quatre continents, com Espanya, França, Noruega, Finlàndia, Kenya, la Xina o els Estats Units, entre altres països, que s'estrenaran per primera vegada a València. Com millor llargmetratge de ficció competiran cinc pel·lícules: Càmping du lac, Let the river flow, How to blow up a pipeline, Snow leopard i Gall Vermell. Totes elles es projectaran a Cines Babel i la darrera (Gall Vermell) comptarà amb servei d'audiodescripció per a la pel·lícula i interpretació en llengua de signes per al col·loqui.
Per la seva banda, cinc propostes més aspiraran a millor llargmetratge documental: Desert phosphate; Un volcà habitat, que comptarà amb servei d'audiodescripció, Between the rains; Respira, mare, el col·loqui del qual comptarà amb interpretació en llengua de signes; i La guàrdia blanca, que serà estrena a Espanya. Aquestes també es projectaran a Cines Babel.
A la secció Curt i Barrejat, que se celebrarà a Sala SGAE Centre Cultural, hi participen 21 treballs que també s'estrenen per primera vegada a la ciutat de València, els quals opten als premis de millor curt documental, millor curt de ficció, millor curtmetratge valencià i millor guió de curtmetratge valencià, que concedeix l'Associació d'Escriptors de l'Audiovisual Valencià, EDAV.
La accessibilitat per a tots els públics torna a ser, per tant, una prioritat per a Humans Fest, que en la XV edició ha renovat la col·laboració amb la Fundació ONCE per oferir el servei d'audiodescripció i amb FESORD per a la interpretació en llengua de signes.
NEIX HUMANS MITJANA, UNA PLATAFORMA PRÒPIA DE CINEMA SOTA DEMANDA
Una de les principals novetats de Humans Fest aquest any és el llançament de Humans Media, una plataforma pròpia de vídeo en línia que, en aquest cas, permetrà gaudir del festival des de qualsevol lloc. Aquí es trobaran els treballs produïts pel festival al llarg dels anys i, a més, una selecció de les pel·lícules participants a la seva XV edició, que estaran disponibles sota subscripció durant els 10 dies posteriors al festival.
UNA PROGRAMACIÓ PARAL·LELA QUE ES MULTIPLICA EN CONTINGUTS I ESPAIS
D'altra banda, Humans Fest ha reforçat la programació paral·lela. D'una banda, celebrarà els Debats Humans: un total de set xerrades, algunes amb projeccions incloses, en què es comptarà amb persones expertes per abordar el canvi climàtic i la defensa del territori des de múltiples perspectives. Per exemple, a la trobada Converses pel clima participaran Andreu Escrivà (ambientòleg, escriptor i divulgador) i Magda Bandera (directora de La Marea i editora de Climàtica).
Altres trobades abordaran la indústria de la moda ràpida, abordant des de les condicions de les treballadores valencianes com les aparadores d'Elx a les de les maquiles a Centreamèrica; o l'impacte mediambiental de les produccions cinematogràfiques i com desenvolupar rodatges més sostenibles. Així mateix, s'analitzarà la jurisprudència internacional per defensar el medi ambient i els drets humans de la mà d´Antonio Vercher Noguera, Fiscal de la Sala del Tribunal Suprem, Coordinador de Medi Ambient i Urbanisme i lletrat del Tribunal de Justícia Europeu.
No faltarà la mostra dels curtmetratges participatius nascuts al taller audiovisual que Humans Fest organitza juntament amb la productora La Cosecha, que aquest any s'estrenaran en una trobada titulada Cambres i acció (climàtica)!. També se celebraran els anomenats Vermuts Humans: dues cites amb activistes que tindran lloc els dissabtes 1 i 8 de juny al matí per parlar sobre la defensa del territori al País Valencià (Hi ha futur si ho construïm juntes) ia través de la cultura (Art pel clima: creadores per a un món en perill).
Finalment, el festival mantindrà la seva aposta per portar el cinema als carrers amb els seus “projeccions a la fresca” perquè la ciutadania hi tingui accés gratuït ia prop de casa als continguts del festival. Aquest any serà en dues ubicacions dins de la pròpia ciutat, el pati del Col·legi Nostra Senyora dels Desemparats del barri de Natzaret ia la Plaça Jardí de l'Ermita al barri de Orriols, així com una altra a El Saler. Concretament, al Jardí de l'Alcaldia d'aquesta pedania.
La programació paral·lela de la XV edició de Humans Fest es completarà amb una exposició fotogràfica que s'inaugurarà a l'Edifici de Tabacalera (C/ Amadeu de Savoia, 11) el proper 28 de maig: Activisme africà contra el canvi climàtic, una mostra sobre històries en primera persona d'activistes i l'impacte mediambiental que canvia la mirada que donen habitualment els mitjans de l'Àfrica Oriental. D'accés lliure i gratuït, romandrà oberta fins al 16 de juny i comptarem amb el seu autor Pablo Garrigós, fotògraf valencià resident a Brussel·les.
Humans Fest forma part de la xarxa internacional Human Rights Film Network. La XV edició se celebra gràcies a la col·laboració de Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Diputació de València, Ajuntament de València, Institut Valencià de Cultura, Caixa Popular i Teika. Per la seua banda, la radiotelevisió autonòmica valenciana, À Punt, és el mitjà oficial del festival.