-
El festival, organitzat per Fundació per la Justícia, se celebrarà del 29 de maig al 7 de juny i portarà novament projeccions als barris (La Torre, Natzaret i Orriols)
-
El premi honorífic d'aquest any, el reporter i documentalista Hernán Zin, assistirà presencialment al festival i oferirà un col·loqui acompanyat per la periodista Rosa Maria Calaf
-
La programació de Humans Fest tornarà a incloure projeccions amb subtitulació especial i/o audiodescripció per promoure un cinema més inclusiu
El Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia des de 2009, ha presentat la programació oficial per a la seva XVI edició. Aquest any destaca que la Secció Oficial de llargmetratges, que comprèn Humans Fic (gènere de ficció) i Humans Doc (gènere documental), comptarà amb 10 llargmetratges d'estrena: dos de caràcter internacional, set a Espanya i un es projectarà per primera vegada a València.
“Aquest any hem fet un esforç en programació perquè tots els llargmetratges a competició siguin estrenes i estem molt contentes”, ha reconegut Pilar Almenar, directora d'Humans Fest, a l'acte que s'ha celebrat aquest matí a MUVIMAS, la cafeteria del MuVIM.
En aquesta presentació també hi han intervingut José María Tomás y Tío, president de Fundació per la Justícia, i Patricia Bolinches, dissenyadora encarregada del cartell oficial. "Volem posar de manifest que la guerra no és un mètode acceptable per resoldre cap conflicte. Des de fa 16 anys creiem que un festival de cinema és el millor instrument de presència i sensibilització a l'entorn en què ens movem", ha afirmat José María Tomás y Tío.
Per part seva, Patricia Bolinches ha explicat que amb el cartell que ha dissenyat per a l'edició d'aquest any ha intentat "fer una mica de poesia visual amb un tema tan complex com la guerra i la pau. El color verd no podia faltar per representar la terra i l'esperança que tant necessitem".
PREMI HONORÍFIC DE 2025 PER A HERNÁN ZIN
L'equip d'Humans Fest ha decidit reconèixer aquest any la trajectòria professional d'Hernán Zin, que rebrà presencialment el premi honorífic Pau i Justícia a l'acte d'inauguració que se celebrarà el proper 29 de maig.
Hernán Zin (Buenos Aires, 1971) és un reporter de guerra, escriptor i documentalista. Ha treballat a més de 80 països i ha centrat la seva tasca en qüestions socials. Autor de set llibres i més de 40 documentals, entre les seves pel·lícules destaquen Viles Misèria (2009), La guerra contra les dones (2013), Vull ser Messi (2013), Nascut a Gaza (2014), 10 anys con Bebe (2016), Nascut a Síria (2017) o Morir per explicar (2018). Ha estat nominat als premis Emmy, als Grammy Llatins i als Goya.
UN CICLE A LA FILMOTECA IVC AMB HERNÁN ZIN I ROSA MARIA CALAF
El premi a Hernán Zin servirà com a eix vertebral del cicle que Humans Fest desenvoluparà a La Filmoteca IVC sota el títol “Conflictes armats i cultura de pau”, que és la temàtica del festival el 2025. "La pau és més que l'absència de guerra. La pau es construeix. A humans Fest ens agrada dir que no tenim la solució a les preguntes, que no sabem com acabar tots els conflictes armats del planeta, però el que sí que podem aportar són més punts de reflexió i, sobretot, generar espais per trobar respostes col·lectives " Esmenar.
Aquest cicle comprendrà set projeccions en total. El va iniciar serà de la mà del mateix Zin i el seu documental Morir per explicar (2018). Aquesta sessió, que tindrà lloc el divendres 30 de maig a les 18 hores, comptarà amb un col·loqui posterior a la projecció en què també participarà la periodista Rosa Maria Calaf, convidada especial al festival.
El cicle continuarà el dissabte 31 de maig amb Edge of night (2024), una projecció en col·laboració amb la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid (Seminci), el festival convidat d'aquest any a Humans Fest. Per això, la presentació d'aquesta sessió serà a càrrec de José Luis Cienfuegos, director de Seminci, i José Antonio Hurtado, cap de Programació de la Filmoteca Valenciana.
Aquell mateix dia, a continuació (a les 20 hores), serà el torn de Eyes of Gaza (2025), el director del qual (Mahmoud Atassi) i productor (Abdulrahman Alkilany) també participaran en un col·loqui posterior per explicar l'experiència de periodistes que arrisquen la seva vida per informar des de Palestina. El tancament de la jornada se centrarà a la guerra d'Ucraïna amb el documental Intercepteu (2024), una aproximació basada en trucades telefòniques de soldats a les seves famílies que es podrà veure a les 22 hores.
Per la seva banda, el treball d'Hernán Zin tornarà el diumenge 1 de juny, a les 20 hores, amb la projecció de La guerra contra les dones (2013), documental que denuncia l'ús de la violació com a arma de guerra a diferents conflictes del món. El cicle conclourà el dimecres 4 de juny, a les 20 hores, amb Per tu Portugal, eu juro! (2024), que recull la història de soldats de l'Àfrica Occidental van lluitar per Portugal contra els moviments d'independència a les seves colònies.
El cicle inclourà, així mateix, dues sessions emmarcades a Menuda Filmo i dirigides, per tant, al públic infantil. Seran el dissabte 31 i diumenge 1, a les 18 hores ambdós dies, quan es podrà gaudir de Flow (2024), la pel·lícula d'animació que ha rebut tant l'Oscar com el Globus d'Or d'aquest any
LA SECCIÓ OFICIAL DEL 2025 AL DETALL
Humans Fest portarà produccions de països de quatre continents, com Espanya, Argentina, Alemanya, República Txeca, Emirats Àrabs, Xile o Estats Units. millor llargmetratge de ficció (Humans Fic) competiran cinc pel·lícules: quatre estrenes a Espanya (Year of the widow, Thanks for banking with us!, pel teu bé i No dogs allowed) i una estrena mundial (This is my night). Totes elles es projectaran a Cines Babel.
Per la seva banda, cinc propostes més aspiraran a millor llargmetratge documental: tres estrenes a Espanya (My sweet land, Els cossos públics i Estic aquí), una estrena a València (Jornaleros: el mal patró) i una estrena mundial (La casa promesa). Aquestes també es projectaran a Cines Babel.
A la secció de curtmetratges a competició, que se celebrarà a Sala SGAE Centre Cultural del dilluns 2 al dijous 5 de juny, participaran 20 treballs: set de ficció, vuit documentals i cinc valencians (categoria específica Curt i Barrejat). Aquests optaran als premis de millor curt documental, millor curt de ficció, millor curtmetratge valencià i millor guió de curtmetratge valencià, concedit per l'Associació d'Escriptors de l'Audiovisual Valencià, EDAV.
La accessibilitat per a tots els públics tornarà a ser una prioritat per a Humans Fest, que en la XVI edició ha renovat la col·laboració amb la Fundació ONCE per oferir el servei d'audiodescripció i amb FESORD per a la interpretació en llengua de signes en algunes projeccions, així com amb l'Associació d'Implantats Coclears de la Comunitat Valenciana (CERMI). A més, el festival tornarà a tenir un canal a Filmin, que s'habilitarà del 2 al 15 de juny, quan es podrà gaudir a la plataforma de dos llargmetratges i deu curtmetratges a concurs aquest any.
PROGRAMACIÓ PARAL·LELA: DEBATS I VERMUTS
Humans Fest també desplegarà una programació paral·lela com en edicions anteriors. D'una banda, celebrarà els Debats Humans al Col·legi Major Rector Peset: dues xerrades, amb projeccions incloses, en què es comptarà amb persones expertes per abordar diferents aspectes al voltant dels drets humans.
La primera serà dimarts 3 de juny, a les 18 hores, sota el títol Resistències i acollides: defensar drets en entorns hostils. Aquí es presentaran els curtmetratges que han sorgit del taller sobre documental participatiu impartit per La Cosecha Comunicación en el marc de l'Humans Fest. La segona, Dones a primera línia de pau, serà el dijous 5 de juny, a les 18 hores.
D'altra banda, el festival ha organitzat un taller enfocat a professionals de l'audiovisual: Claus i recursos per a un cinema més inclusiu. Aquesta activitat, organitzada en col·laboració amb CERMI, requerirà inscripció prèvia i comptarà amb el cineasta Miguel Ángel Font com a ponent, que compartirà eines, exemples i estratègies per construir obres audiovisuals més accessibles i inclusives des de l'origen.
Així mateix, en aquesta XVI edició se celebraran els anomenats Vermuts Humans a MuVIMAS (la cafeteria del MuVIM): dues cites amb activistes que tindran lloc els dissabtes 31 de maig i 7 de juny al matí per parlar sobre els discursos d'odi i les eines per fer-los front (Jo també t'estimo: davant de l'odi i les mentides, pronarratives) i sobre respostes pacífiques en el context actual d'increment de la despesa militar i el comerç d'armes (Això ho pagui jo! Diners per a la guerra, diners per a la pau).
Coincidint amb el primer vermut, el dissabte 31 de maig al matí s'instal·larà a la plaça del MuVIM la gimcana “Camí compartit: descobrint històries de migració i diversitat”, una activitat en col·laboració amb l'ONG AESCO que permet experimentar de manera immersiva les dificultats i decisions que enfronten les persones migrants per a desenvolupar empatia, comprendre.
“CINEMA A LA FRESCA” ALS BARRIS DE LA TORRE, NAZARET I ORRIOLS
Finalment, el festival mantindrà la seva aposta per portar el cinema als carrers amb els seus projeccions de “cinema a la fresca”, de manera que la ciutadania tingui accés gratuït i prop de casa seva als continguts del festival. Aquest any serà en tres ubicacions: la Plaça Parròquia Nostra Senyora de Gràcia, a La Torre, el dissabte 31 de maig; el pati del Col·legi La nostra Senyora dels Desemparats, a Natzaret, el dijous 5 de juny; i la Plaça Jardí de l'Ermita, a Orriols, el divendres 6 de juny. Totes elles, amb inici a les 21.30 hores.
Pel que fa a la projecció a La Torre, Pilar Almenar ha matisat que des d'Humans Fest “no podem i no volem ignorar el nostre entorn més proper”, per la qual cosa el festival vol donar suport a les àrees afectades per la DANA. "És una activitat en què s'han implicat activament des de l'alcaldia de la pedania de la Torre-Faitanar fins a la parròquia, l'associació de veïnes i veïns o les falles del barri. Estem molt feliços que els hagi agradat la nostra proposta", ha dit la directora d'Humans Fest.
Humans Fest forma part de la xarxa internacional Human Rights Film Network juntament amb 52 festivals més de cinema i drets humans de tot el planeta. La XV edició, la darrera que s'ha celebrat, ha estat gràcies a la col·laboració de Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge de la Generalitat Valenciana; Institut Valencià de Cultura; Ajuntament de València; l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA); la Diputació de València; Caixa Popular i Teika. Per la seua banda, la radiotelevisió autonòmica valenciana, À Punt, és el mitjà oficial del festival.