La proposta reflecteix “perspectiva de gènere”, així com “la transversalitat del feminisme”, característiques inherents al festival que enguany vertebren la XIV edició, que se celebra de l'1 al 10 de juny

El Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia, ha presentat el cartell oficial per a la seva XIV edició, que ha estat realitzat per la il·lustradora castellonenca Vane Julian, qui ha acceptat “el repte” de representar gràficament l'eix temàtic d'aquest any: la perspectiva de gènere en tota l'amplitud i la complexitat.

Per això, Vane Julian reconeix que s'ha servit tant del seu bagatge professional com personal. En les seves paraules: “La meva carrera m'ha portat a viure a països molt diferents i conèixer cultures completament oposades, la qual cosa ha enriquit notablement el meu treball tant a nivell conceptual com a gràfic. Compagino la meva part professional amb la col·laboració en iniciatives culturals de contingut social, aportant la meva faceta gràfica d'una manera compromesa. Totes aquestes inquietuds han anat configurant el meu imaginari gràfic, que ara es veu representat en aquesta feina”.

En concret, Vane Julian és llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, ha completat la seva formació amb un màster en Il·lustració i Animació a Manchester, i també és diplomada en Educació. Això li ha permès desenvolupar una doble faceta com a creadora i formadora. Durant els seus estudis i la seva trajectòria professional ha residit a altres ciutats espanyoles, com Barcelona, ia diversos països (Itàlia, Regne Unit i Nepal). La seva obra abraça des de l'àmbit editorial fins a la publicitat, passant per murals i tèxtil. Així mateix, ha estat finalista als premis d'il·lustració JUNCEDA 2021 i APIM MADRID 2021.

EL PROCÉS CREATIU DARRERE D'UNA PROPOSTA “ARRISCADA”

D'acord amb Vane Julian, el cartell resulta “d'un diàleg des d'una mirada feminista, tant de part meva com de l'equip de l'Humans Fest”. Al final, aquesta conversa s'ha transformat en allò que ella considera una “composició arriscada” en forma d'H unint tots els elements que es volien transmetre. “He utilitzat un ull com a element central, al·ludint a la lent audiovisual per representar la mirada humana. D'altra banda, les vinyetes laterals reflecteixen la transversalitat del feminisme: la lluita, la tendresa, l'apoderament, la cooperació…”, explica la pròpia il·lustradora.

Tot i així, l'equip i la il·lustradora comparteixen la seva satisfacció per l'experiència durant la creació del cartell oficial de l'Humans Fest 2023 i per la proposta definitiva que identificarà aquesta XIV edició. “Participar en projectes en què s'utilitza la cultura com a eina de transformació social és molt gratificant. Humans Fest aposta per la diversitat i la inclusió, portant el cinema a llocs no convencionals. Formar-ne part és molt enriquidor”, conclou Vane Julian.

SESSIONS AMB AUDIODESCRIPCIÓ EN COL·LABORACIÓ AMB L'ONZE

L'Humans Fest fa un pas més enllà en el seu interseccionalitat i aquest any farà part de les projeccions accessibles per a persones amb discapacitat visual. Fundació per la Justícia, entitat que organitza el festival, va signar un acord l'any passat amb la ONZE per treballar conjuntament i reivindicar aquesta plena inclusió.

Aquesta col·laboració s'ha començat a materialitzar a l'edició de 2023, ja que la programació oficial integrarà pel·lícules amb sistemes de audiodescripció. de fet, més de la meitat dels dies de festival, que aquest any se celebra de l'1 al 10 de juny, comptaran amb projeccions amb audiodescripció accessibles via l'aplicació mòbil Audesc, que permet escoltar el so del cinema i, sincrònicament, l'audiodescripció a través d'uns auriculars. 

Humans Fest forma part de la xarxa internacional Human Rights Film Network. La XIV edició se celebra gràcies a la col·laboració de Conselleria de Cooperació, Diputació de València, Ajuntament de València, Institut Valencià de Cultura, Caixa Popular i Teika.