El festival, que aquest any aborda els conflictes armats i la cultura de pau, se celebrarà del 29 de maig al 7 de juny 

Aquest any, Humans Fest acollirà per primera vegada un festival convidat: la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid (Seminci)

El Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia, ha presentat el cartell oficial d'aquest any, que ha estat creat per la dissenyadora gràfica i il·lustradora editorial Patricia Bolinches, qui ha reinterpretat elements simbòlics com un casc de guerra i una branca d'olivera per representar els conflictes armats i la cultura de pau, l'eix temàtic de la XVI edició.

"M'he inspirat en el colom amb la branca d'olivera. Per això, mostro el casc de guerra com un niu. Aquesta seria la part humana del cartell. Allò que està sobre els nostres caps pensants. Per la seva banda, l'objectiu de càmera que surt del casc ens evoca la part cinematogràfica i documental. Alhora, he intentat plasmar d'aquesta manera que tot el que has intentat plasmar". "Respecte als colors, no volia fer un cartell agressiu, però sí molt potent visualment. Crec que el vermell i el verd simbolitzen, justament, el lema del festival: vermell guerra i verd esperança", matisa.

Patricia Bolinches intenta, en la mesura que sigui possible, que la seva expressió artística sigui “conceptual, enginyosa, provocativa i, de vegades, romàntica”. Segons reconeix ella mateixa, se sent "molt contenta" per l'encàrrec per a Humans Fest perquè significa "estar en un equip que estima la seva feina com jo el meu. Per tant, l'ambient és perfecte". A més, afirma que els temes socials sempre l'emocionen i suposen “un nivell d'implicació més gran pel que és i pel que és”.

Bolinches compta amb una dilatada trajectòria professional. Algunes de les seves il·lustracions es poden veure als diaris El Mundo, eldiario.es o The Guardian; en editorials com Planeta, Llibres del KO, Lunwerg, Tusquets, Empuries o Debat; en revistes com Salvatge, Calicata, Arxiletres, Vogue Business; en programes de televisió com Zero en Història i en videoclips, com ara Antonio Orozco, Dani Martín, La Pegatina o Los Nikis.

CICLE DE CINEMA A LA FILMOTECA IVC AMB LA SEMINCI COM A FESTIVAL CONVIDA

La Filmoteca IVC de València acollirà el cicle “Conflictes armats i cultura de pau” que Humans Fest dedica a cada edició a una qüestió específica sobre la qual ofereix una selecció cinematogràfica. En aquesta ocasió, els conflictes armats i la cultura de pau no seran l'eix temàtic del festival el 2025, sinó també aquesta sèrie de projeccions que comprendran set llargmetratges en total: cinc documentals, una pel·lícula de ficció i una altra d'animació.

Aquest any, el cicle Conflictes armats i cultura de pau presenta una important novetat, ja que comptarà amb la col·laboració de la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid (Seminci) en una de les seves sessions, per la qual cosa el seu director José Luis Cienfuegos també participarà al col·loqui posterior. “Aquesta serà la primera vegada que Humans Fest acull un festival convidat i ens sembla rellevant que sigui la Seminci perquè els drets humans sempre són transversals a la seva programació, que des de fa anys mostra un ferm compromís amb el cinema de contingut social i ètic”, afirma Pilar Almenar, directora de l'Humans Fest.

Aquest cicle es desenvoluparà en paral·lel a la Secció Oficial de l'Humans Fest, que en aquesta edició comptarà amb cinc llargmetratges i set curtmetratges a la categoria Humans Fic, cinc llargs més i vuit curts en Humans Doc, cinc curtmetratges valencians a Curt i Barrejat, així com una dotzena de micrometratges a Construint la pau en un minut, el concurs obert per a les creacions d'estudiants d'escoles, instituts, universitats i centres de formació.

EL DOCUMENTAL PARTICIPATIU, PROTAGONISTA A HUMANS FEST

De nou, el festival ha realitzat un taller de documental participatiu, de tres dies de durada, acompanyat per l'equip de La Cosecha, productora valenciana especialitzada en comunicació amb impacte social. Així, activistes pertanyents a diferents àmbits (LGTBIQ+ o antiracisme, entre d'altres) i països (Iran, Colòmbia, Veneçuela, Equador…) han creat de forma col·lectiva diversos curtmetratges que s'estrenaran durant el desenvolupament del festival en una trobada que comprendrà projecció i col·loqui amb les persones participants al taller, que obriran la reflexió que han iniciat amb les seves propostes audiovisuals a la resta de la ciutadania perquè també pugui ser part del canvi.

Humans Fest forma part de la xarxa internacional Human Rights Film Network juntament amb 52 festivals més de cinema i drets humans de tot el planeta. La XV edició, la darrera que s'ha celebrat, ha estat gràcies a la col·laboració de Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge de la Generalitat Valenciana; Institut Valencià de Cultura; Ajuntament de València; l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA); la Diputació de València; Caixa Popular i Teika. Per la seua banda, la radiotelevisió autonòmica valenciana, À Punt, és el mitjà oficial del festival.