Les pel·lícules Gall vermell, La guàrdia blanca i Respira, mare, que aborden la relació dels joves amb el medi rural, el saqueig miner a Mèxic i la qualitat de l'aire, tanquen les seccions competitives
El Saler i Orriols acullen les sessions de cinema a la fresca del festival, que aborda a les seves Debats Humans qüestions com cinema sostenible, moda i jurisprudència
La presència del medi ambient al cinema, la literatura i els podcasts protagonitzen dissabte al MuVIM l'últim Vermut Humans
La XV edició del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per la Fundació per la Justícia des del 2009, afronta les seves darreres jornades amb nombroses propostes, tant projeccions com activitats, per mostrar a la ciutadania com es lluita contra el canvi climàtic des de diferents parts del món, com també múltiples iniciatives en defensa del territori des de l'àmbit local fins a l'internacional.
Humans Fest estrena aquest dijous Gall vermell, el brillant debut en format llarg de ficció del cineasta val·lisoletà Enrique García-Vázquez que tanca la secció competitiva Humans Fic. Protagonitzada per Pi de Pablos i Lucía Lobato, Gall vermell narra la relació de les noves generacions amb el medi rural i aborda assumptes com la despoblació i la migració dels joves a la ciutat a través de la història de dues noies entossudides a obrir un cinema d'estiu al pati de la vella casa familiar a un poble castellà de la comarca de Terra de Campos.
Cinema a la fresca a El Saler i Orriols
Enrique García-Vázquez, director que emergeix amb la seva primera ficció com un cineasta amb mirada pròpia, serà present a l'Humans Fest amb l'actriu Lucía Lobato, que celebraran un col·loqui amb el públic en finalitzar la projecció. A més, Gall vermell protagonitzarà les dues darreres sessions del Cine a la Fresca. Les sessions tindran lloc aquest dijous a El Jardí de l'Alcaldia del Saler, i divendres a la plaça Jardí de l'Ermita d'Orriols. Les dues projeccions començaran a les 21.30 hores i comptaran igualment amb la presència del director i l'actriu per participar en un col·loqui amb el públic assistent.
Alhora, la secció Humans Doc oferirà els dos últims títols en competició als cinemes Babel. Aquest dijous es programa a les 22:00 hores La guàrdia blanca (Julie Elien, Canadà, 2023), un documental imprescindible que aborda el saqueig miner a Mèxic. El títol fa referència a les guàrdies blanques, grups del crim organitzat pagats per empreses mineres per mantenir el control de l'entorn. La pel·lícula explora la relació mútuament beneficiosa entre les grans corporacions, el govern i els càrtels que estan acabant amb cada cop més activistes.
Divendres a les 20:00 hores tanca la secció Humans Doc la pel·lícula Respira, mare (Meri Collazos Solá, Espanya, 2024). La pel·lícula tracta sobre la història de Meri i la seva filla Nina, que pateix un dèficit genètic Alfa1, una raresa genètica que la desprotegeix de qualsevol aire contaminant. En la seva lluita per l'aire net, la Meri coneix famílies amb el mateix problema. Juntes descobreixen impactants veritats i s'enfronten a les conseqüències del Dieselgate, l'edició genètica i la pandèmia. La sessió comptarà amb la presència de la directora i dues de les protagonistes, que mantindran un col·loqui (amb interpretació en llenguatge de signes) amb el públic en finalitzar la projecció.
Cinema sostenible, moda i jurisprudència, als Debats Humans
El Col·legi Major Rector Peset albergarà aquest dijous i divendres noves trobades dels Debats Humans. La xerrada Fast fashion i desigualtats aborda aquest dijous a partir de les 18.30 hores la indústria de la moda ràpida. La projecció del documental Roba bruta (Félix Zurita de Higes, 2021), que analitza les extenuants condicions de treball de les dones que elaboren els tèxtils a Amèrica Central i el seu paral·lelisme amb les no tan diferents de les del País Valencià, on han tancat més de 700 empreses tèxtils, donarà peu a un col·loqui posterior amb activistes d'ISCOD-UGT i aparadores d'Elx.
El divendres 7 tindran lloc les tres darreres trobades. El primer, Cinema sostenible, amb aforament limitat, abordarà des de les 11.00 hores l'impacte mediambiental de les produccions cinematogràfiques i com desenvolupar rodatges més sostenibles. Sixto García, ecomànager i membre de la Comissió de Sostenibilitat de l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual (AVAV); Jaime Fons, representant de la Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible, i la productora Deborah Micheletti parlaran de com adaptar el sector audiovisual per reduir l'impacte ambiental de les produccions.
A continuació, la trobada Cambres i acció (climàtica)! oferirà a partir de les 17.00 hores la projecció dels curtmetratges participatius fruit del taller documental organitzat per Humans Fest juntament amb Fundació per la Justícia amb activistes contra el canvi climàtic. La turistificació, la identitat i defensa del territori i el futur distòpic de la ciutat de València són els respectius arguments dels curtmetratges No Llocs (Elena Krause, Conxa Solano, Margaret Flaws, Roberta Callicó i Gabriel Lozano), Moure's a Horitzontal (Marina Reig Vega, Andrés Ortiz, Sofia Val Corvera i Patricia Azpelicueta) i New Val 2075 (Jaume Ferrando, Ruth Davia, Lydia Melia i José Octavio Toledo-Alcalde).
Finalment, la trobada Els ecosistemes a judici analitzarà la jurisprudència internacional per defensar el medi ambient i els drets humans de la mà d'Antonio Vercher Noguera, fiscal de la Sala del Tribunal Suprem, Coordinador de Medi Ambient i Urbanisme i lletrat del Tribunal de Justícia Europeu, en una xerrada presentada per Izabel Rigo Portocarrero, subdirectora de l'Àrea Dret Públic i coordinadora acadèmica del Màster Universitari en Dret Ambiental a la Universitat Internacional de la Rioja (UNIR).
Art i clima en dissabte al MuVIM
Els Vermuts Humans tornen aquest dissabte al MuVIM a partir de les 12:00 hores per conversar sobre Art pel clima: creadores per a un món en perill, trobada en què el periodista Pablo Garrigós i les creadores Luci Romero (escriptora), Laura García Andreu (directora de cinema i del podcast Velles) i Meri Collazos (directora de cinema) parlaran sobre les seves motivacions per posar el medi ambient en valor a través del cinema, la literatura i els podcasts.
A més de les projeccions, trobades i xerrades, el públic podrà visitar de forma gratuïta fins al 16 de juny a l'Edifici de Tabacalera (C/ Amadeu de Savoia, 11) l'exposició fotogràfica Activisme africà contra el canvi climàtic, una producció pròpia de la Universitat de València que ha estat realitzada per Soraya Aybar, David Soler i Pablo Garrigós. Aquesta mostra ofereix històries en primera persona d‟activistes i l‟impacte mediambiental que canvia la mirada que habitualment donen els mitjans sobre l‟Àfrica Oriental.
Humans Fest forma part de la xarxa internacional Human Rights Film Network. La XV edició se celebra gràcies a la col·laboració de Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Diputació de València, Ajuntament de València, Institut Valencià de Cultura, Caixa Popular i Teika. Per la seua banda, la radiotelevisió autonòmica valenciana, À Punt, és el mitjà oficial del festival.