Un món en moviment 2025 comprèn una selecció de 18 pel·lícules projectades a les tres últimes edicions del Festival organitzat per Fundació per la Justícia.

 El cicle recorrerà 18 països d'Amèrica Llatina, a més de Guinea Equatorial, a través de la Xarxa de Centres Culturals de la Cooperació Espanyola i quatre Ambaixades d'Espanya a Llatinoamèrica

El Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per la Fundació per la Justícia, i la Filmoteca de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), llancen per tercer any consecutiu “Un món en moviment”, el cicle que promou la defensa dels drets humans a través del cinema.

CINEMA COM A MOTOR DE CANVI

A través d'una selecció de 18 treballs —6 llargmetratges i 12 curtmetratges— mostrats a les darreres tres edicions de l'Humans Fest, el cicle aborda qüestions com la igualtat de gènere des de diferents perspectives, l'accés al treball i l'habitatge digne, la lluita pels drets mediambientals o la defensa dels territoris, entre d'altres.

Un món en moviment es desenvoluparà al llarg del 2025 a divuit països d'Amèrica Llatina ia Guinea Equatorial, a través de la Xarxa de Centres Culturals de l'AECID i les Ambaixades d'Espanya a Colòmbia, Cuba, Equador i Veneçuela. L'objectiu és portar el cinema social i compromès a tots els racons, especialment a llocs on l'audiència pateix vulneracions sistemàtiques de drets, com reflecteixen aquestes pel·lícules, i on els espais de reflexió són especialment necessaris.

FORT APOSTA PEL CINEMA VALENCIÀ

A room of my own —premi a Millor Llarg de Ficció el 2023—, Gall vermell —menció honorífica com a Millor Llarg de Ficció el 2024—, La pampa, Càmping du lac, La guàrdia blanca —premi a Millor Llarg Documental el 2024— i Llavors -projecció inaugural d'Humans Fest el 2024- formaran part dels llargmetratges seleccionats aquest any per al cicle Un món en moviment.

Pel que fa als curtmetratges, tres es van crear col·lectivament al taller de cinema per a activistes que va realitzar Humans Fest l'any passat amb entitats socials valencianes: New Val 2075, No llocs i Moure's en horitzontal. A ells se sumen nou més que han concursat a la Secció Oficial del festival: Puyuelo —premi a Millor Curt Documental el 2024—, Where children don't dream —menció honorífica com a Millor Curt Documental el 2024—, El piset, Les altures, Riscaldament locale —premi a Millor Curt de Ficció el 2024—, Passant Terol —premi a Millor Curt Valencià el 2024—, 13 —menció honorífica com a Millor Curt Valencià el 2024—, Càsting i 180 graus.

En total, hi ha treballs originals de sis països llatinoamericans i europeus. A més, a la programació d'aquesta edició s'ha realitzat una forta aposta pel cinema valencià sobre drets humans amb la inclusió de sis propostes de producció valenciana, de les quals tres han estat filmades originalment al valencià.

Amb aquesta iniciativa les dues institucions mantenen el seu compromís en la defensa dels drets humans, traspassant fronteres a través del cinema com a mitjà de denúncia social i motor de canvi.

SOBRE LA FILMOTECA D'AECID

La Filmoteca de l'AECID, fundada per Lola Millas, s'ha considerat una eina de suport per a les projeccions a l'exterior a través d'ambaixades, consolats, centres culturals i de formació o universitats estrangeres. La seva fundadora tenia l'objectiu de compartir el compromís del cinema, la seva cultura i el seu coneixement a tot arreu del món. Per això, cada any la Filmoteca Lola Millas de l'AECID desenvolupa diferents accions vinculades al seu compromís social, com és el cas del cicle Un món en moviment que va iniciar en col·laboració amb Humans Fest el 2023.

SOBRE HUMANS FEST

Humans Fest és un dels principals projectes impulsats per Fundació per la Justícia, que el va iniciar el 2008. Aquest any se celebra la XVI edició del festival, dedicada als conflictes armats i la cultura de pau. Humans Fest forma part de la xarxa internacional Human Rights Film Network juntament amb 52 festivals més de cinema i drets humans de tot el planeta.

La XV edició, la darrera que s'ha celebrat, ha estat gràcies a la col·laboració de Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge de la Generalitat Valenciana; Institut Valencià de Cultura; Ajuntament de València; l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA); la Diputació de València; Caixa Popular i Teika. Per la seua banda, la radiotelevisió autonòmica valenciana, À Punt, és el mitjà oficial del festival.