Humans Fest Mijke De Jong

Mijke De Jong durant la presentació de la seva pel·lícula a Cines Babel durant l'Humans Fest

El Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia des del 2009, ha tancat la seva XIII edició amb la corresponent gala de premiació, en què Mijke De Jong i Roser Corella han resultat guanyadores de la Secció Oficial de llargmetratges. L'acte ha tingut lloc dissabte a la nit 18 de juny al MuVIM, on s'han reunit prop de 200 persones de l'àmbit cultural i social per acompanyar el lliurament dels guardons.

SOBRE LES GUANYADORES EN LLARGMETRATGES

Mijke De Jong, d'origen holandès, ha estat multipremiada com a directora, guionista i productora. Compte amb més de 20 pel·lícules en el seu currículum i és especialment coneguda per pel·lícules com Bluebird (2004), Frailer (2014), Layla M. (2016) i God Only Knows (2019). A Humans Fest ha participat amb Along the way, que narra la història de dues germanes afganeses, de 19 anys, que perden la família a la frontera entre Turquia i l'Iran i, a partir d'aquí, s'enfronten a dures decisions.

“He volgut retratar la seva història com a persones migrants, però també com a joves senzillament, amb les seves aspiracions i els seus dubtes, com ho hem estat tots i tots, perquè ens puguem identificar amb elles i empatitzar millor”, explica De Jong, que no ha pogut estar present aquesta nit per trobar-se immersa en un procés de càsting per al seu proper treball. 

Concretament, el jurat d'aquesta categoria ha destacat la proposta de De Jong “per la seva estructura narrativa, que combina elements documentals amb una història de ficció; per la construcció de personatges, interpretats per actors i actrius no professionals que, en molts casos, recreen situacions que han viscut personalment; i pels valors que transmet, relacionats amb la situació crítica per la qual travessa la població migrant”.

Per la seva banda, Roser Corella, que actualment resideix a Berlín, tampoc no ha pogut assistir per motius laborals. Ella va començar la seva carrera com a periodista per a la televisió catalana, però el seu interès per les històries humanes darrere dels problemes globals la va impulsar a autoproduir-se al camp documental, on ha despuntat. De fet, els seus treballs Machine man (2011), Prisoners of Kanun (2014) o Grab and run (2017) s'han projectat a tot el món.

A Humans Fest, Roser Corella ha projectat Room without a view, un documental que aborda l'esclavatge de les treballadors domèstiques estrangeres al Líban, una situació que posa de manifest com el capitalisme intersecciona amb el gènere, la classe i l'origen de les persones. “M'agradaria agrair al festival crear un espai de debat al voltant de les condicions laborals de les treballadores de la llar i les cures no només al Líban, sinó també a Espanya”, afirma la directora.

Humans Fest Roser Corella

Majo Siscar, directora d'Humans Fest, juntament amb Roser Corella durant la visita a València

SECCIÓ OFICIAL DE CURTMETRATGES

El premi a Millor Curtmetratge de Ficció ha recaigut en Toutes les nuits, dirigit per Latifa Saïd. Abordar el complex univers de les migracions en clau femenina, endinsar-se en els conflictes de les dones migrants que es veuen obligades a exercir la prostitució i incorporar-hi la dificultat de la conciliació han estat aspectes determinants per al jurat.

D'altra banda, Miralls, de Alfonso Palazón, ha estat el Millor Curtmetratge Documental. Es tracta d'un treball que recull el testimoni de diverses persones refugiades, que parlen sobre la seva situació, els seus projectes no complerts i els seus somnis.

RECONEIXEMENTS EN CLAU VALENCIANA

La Secció Oficial d'Humans Fest inclou dos premis per a creacions valencianes. Així, el premi a Millor Curtmetratge Valencià s'ha atorgat a Ecoutez-Moi, de Paula Armijo, “per la intensitat d'un testimoni real que demostra la duresa que viuen moltes dones a l'ombra, sense futur ni present, sense esperances; i per totes aquelles abusades i maltractades”, en paraules del jurat. Per la seva banda, el Millor Guió de Curtmetratge Valencià ha estat per Taula per a 3, de Álvaro G. Company i Meka Ribera, un treball que denuncia l'egoisme humà i la mala distribució dels recursos des de la sàtira.

EL RECONEIXEMENT AL TALENT MÉS JOVE

Tradicionalment, Humans Fest ha tingut la secció “1 minut, 1 dret”. Atès que l'eix temàtic del 2022 ha estat migracions i refugi, l'organització del festival ha plantejat la categoria “1 minut, 1 frontera”, on ha participat l'alumnat de Comenius Centre Educatiu. Entre totes les propostes rebudes, que s'han anat projectant abans de cada passi de secció oficial, el públic del festival ha decidit mitjançant votació popular que el premi sigui per Mentides pietoses, de Mario Lledó Climent.

MENCIONS ESPECIALS

Aquest any, tres treballs de diferents categories han rebut mencions especials. Ha estat el cas del curtmetratge valencià La butaca de la puta, de Mar Navarro, “per la posada en escena, la complexitat del tema i la sororitat entre dones en un entorn hostil a elles mateixes”; el curtmetratge de ficció Casablanca per tornar, de Pedro Sara, “per oferir un missatge integrador sobre les relacions entre persones independentment de la seva procedència”; i el llargmetratge documental Paral·lel 35º 50', de Sergio Rodrigo Ruiz, “per recordar-nos que el govern espanyol ha de vetllar pel compliment dels drets humans i les normes internacionals d'asil i refugi”.

El jurat de la XIII edició d'Humans Fest ha estat format per 20 professionals de l'àmbit cinematogràfic i social: Lina Badenes, Eduardo Guillot, Angela Nzambi, Fran Ruvira, Laura Garcia Andreu, Raúl Riebenbauer, Eileen Truax, Javier Vilalta, Asaari Bibang, Rosana Pastor, Lucila Roal, Freddy Mas, Déborah Ekoka, Miquel Belenguer, Paloma Chen, Giovanna Ribes, Elena Escura, Juanjo Moscardó i Ana Ramón Rubio.

UNA EDICIÓ DE CREIXEMENT QUALITATIU I QUANTITATIU

Humans Fest ha projectat més de 60 pel·lícules i documentals a la seva XIII edició, que s'ha celebrat del 9 al 18 de juny. En aquests deu dies, a més, s'han celebrat múltiples activitats en què han col·laborat 30 entitats socials diverses i hi han participat un total de 55 activistes. Així mateix, el festival ha completat la programació amb una exposició de fotoperiodisme contra els discursos de l'odi, un treball realitzat per Ruido Photo i Revista 5W. Entre les novetats d'aquest any han destacat també les sessions gratuïtes “a la fresca” que s'han organitzat per a la ciutadania als barris de Patraix, Natzaret i Orriols.

Humans Fest a la fresca Orriols

Projecció de l'estrena europea La Pampa a la sessió a la fresca d'Humans Fest a Orriols

El festival Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia des del 2009, ha realitzat la XIII edició gràcies al suport de la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament de València, la Diputació de València i Caixa Popular; com també un ampli equip de persones voluntàries. À Punt, la radiotelevisió autonòmica valenciana, és el mitjà oficial del festival.