La Filmoteca de l'Institut Valencià de Cultura serà una de les seus de Humans Fest, festival organitzat per Fundació per la Justicia que afronta una nova etapa baix la direcció de Samuel Sebastià. Entre les novetats, destaca la programació de activitats durant tot el any i la nova obertura de la seccion oficial de llargmetratges a películes de ficció que han destacat a festivals internacionals com Berlín, Sant Sebastiàn, Venècia o Toronto.
José Luis Moreno, Director Adjunt d'Audiovisuals i Cinematografia de l'Institut Valencià de Cultura, ha destacat: “La importància de comptar amb un festival de drets humans a València i que la Filmoteca sigui un altre any més seu de la secció Oficial d'Humans Fest i de altres projeccions especials”.
Durant l´any, el festival ha destacat el projecte Dones del món –Humans Women, a el que es visibilitza les obres realitzades per dones cineastes o protagonistes femenines amb la idea de reflexionar sobre la presència de la dona a el cinema. Només una dona dirigeix cinema davant de 7 homes, amb aquesta reivindicació i en col·laboració amb un de els patrocinadors del festival, Teika, impulsem la campanya Filmen elles, guanyem tots a la que es promocionen les obres audiovisuals realitzades per dones i, en particular, dones valencianes.
“El compromís amb els drets humans, amb el cinema i la denúncia de les vulneracions de els drets humans ca diari” manifesta Samuel Sebastian, Director del Festival Humans Fest. Un festival que té una durada de 365 dies a l'any i que celebra la XI Edició proper 18 de febrer fins a l'1 de març, amb el lliurament a la inauguració del Premi Pau i Justicia a Pepe Viuola per la seva llarga trajectòria compromesa amb causes socials i la capacitat de fer-ho a través de l'humor. La gala de inauguració estarà amenitzada per la musica de Zahid Mohammed, músic refugiat pakistanès que degué fugir de la seva país degut a que la música estava prohibida a la regió a la que vaig viurea.
Aquesta edició el lema del festival és “Corrupció” i premiarem AVM3J per la seva lluita incansable per que sortís a la llum la veritat i es fes justícia al accident de metre del 3 de juliol de 2006 que va costar la mort a 43 persones. Un Premi per el Canvi Social que comencem a atorgar aquest any. Per aquest motiu, el cartell del festival ho ha il·lustrat Virgínia Lorente i es ha destacat el paper de la ex presidenta de la AVM3J, Beatriu Garrot.
Entre altres novetats del festival, destaca l'obertura a la ficció de la Secció Oficial de Llargmetratges i comptarà amb pel·lícules presentades durant 2019 a Venècia, Sant Sebastià, Karlovy Vary, i altres grans festivals mundials. Entre les projeccions estaran Woman de Yann Arthus–Bertrand i Anastàsia Mikova, System crasher Nora Fingscheidt, La serralada de els somnius de Patrici Guzmán, Marighella del conegut actor brasilero Wagner Moura o Aga's house de Lendita Zeqiraj.
Aquest any, la Secció Oficial de Curtmetratges té que veure amb la corrupció, lema del festival i a ella podrem veure el curt nominat a els premis Goya Mares, a méss de Exiliada un curt que denúncia els abusos, tant sexuals com de poder, del actual president de Nicaragua Daniel Ortega. També es donarà el estrena mundial del documental sobre les protestes a Xile #Xiledesperta o el curt valencià Casa de Alberto Evangeli. En aquest cas el Centre Octubre serà qui aculli aquestes projeccions.
I per primera vegada es presenta una seccion competitiva valenciana, Humans VLC, a la que hi ha una gran quantitat de curts de animació. En aquesta secció podrem veure tant produccions que han tingut un llarg recorregut com Makun com el estrena de Una vida, un bossa. Per aquestes projeccions la SGAE serà la seu que les aculli.
En les seccions paral·leles es fa especial èmfasié a el treball realitzat amb les entitats socials com CIMA, Metges Sense Fronteres, Amnistía Internacional, Volunteer Map, Crida contra el racisme i la xenofòbia a vaig travessars de les quines es debatrà a torn a la pervivència de els valors masclistes a la nostra societat a través del documental Seràs home de Isabel Ocamp protagonitzat per el artista Abel Azcona o a Viatge a la extrema dreta de Alexis Lara que posarà el punt de mira a el auge de la extrema dreta. A més, a el Fòrum de drets humans es realitzaràn dos debats a torn a la corrupció, un de ells es centrarà a la tolerància de els governs amb les corrupcions econòmiques a la que assistirà Hervé Falciani i una altra específica sobre com l'audiovisual valencià ha tractat i retratat la corrupció valenciana.
A més, el Festival dóna suport als més joves a l'àmbit educatiu amb el projecte Future(s) En col·laboració amb el Máster de Animación de la Universitat Politècnica i el festival Prime the Animation! New talent film festival es ha preparat una sèrie de projeccions per tot el món de curts de animació que mostren tambéén la qualitat del talent valencià a aquest sector. Amb projeccions al Senegal, Kenya, França ia Paterna que han reunit més de 500 espectadors.
Per una altra part, no podem deixar de costat Humans Films Zero, el àrea de producció audiovisual del festival que es ocupa de produccions socials amb el mínim cost per el mitjà ambient que veurà la llum aquest any amb les primeres produccions pròpies.
Igualment, durant el festival es celebren dos exposicions, una de elles ca Petjades a el ànima de Anna Yturralde, la qual es inaugurarà el 30 de gener a el Centre del Carme Cultura Contemporània. La autora fa una retrospectiva de tota la seva carrera i es submergeix de ple a el reportatge humanitari al mateix temps que ens situa entre éssers humans exclosos els quals drets són ignorats. Així mateix, Dones de Clux es inaugurarà el 19 de febrer per primera vegada a Espanya, una presentació de Loiola Péres de Villegas Muñiz sobre la migración a Rumania a La Primera.
El festival acollirà projeccions i activitats a La Filmoteca, la SGAE, Octubre i la Universitat Politécnica de València. A més, la programació audiovisual es completa amb exposicions a el Centre del Carme Cultura Contemporània, amb la col·laboració del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i La Primera.
El Festival i la seva compromís amb els Drets Humans no té una durada limitada i a abril tenim previst un cicle amb la Filmoteca i a setembre es inaugura una exposició a la Casa del Rellotge gràcies al acord amb la Autoritat Portuària. A més, Entre altres activitats, a octubre està prevista la presentació del programa Dones del món a València junt amb activitats a altres festivals com Intramurs.
El Festival compte amb el suport de més de 50 persones voluntàries i els patrocinadors Caixa Popular, Teika, Ajuntament de València, Generalitat Valenciana i més de 40 entitats col·laboradores.