Carles Bosch rebrà aquest premi en el marc de la Inauguració del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València que tindrà lloc aquest divendres 24 d'octubre a les 20.00 hores a la Filmoteca.
El Premi Pau i Justícia sorgeix amb la finalitat de reconèixer la trajectòria d'un cineasta, productora o director/a de cinema en matèria de drets humans per part de la Fundació per la Justícia. Es tracta d'un premi que aposta per la tasca en pro dels Drets Humans i la Justícia com a valor i reconèixer la tasca, ara més esforçada que mai, dels que s'hi comprometen a través de l'audiovisual. Els candidats/es es caracteritzen per la dedicació de la seva vida professional a donar a conèixer els objectius del mil·lenni i posar veu i llum a col·lectius a qui se'ls vulneren els seus drets de forma sistemàtica. Un cinema compromès amb la cooperació internacional, sanitat, educació, sistema judicial, sistema penitenciari o defensa de drets. En aquesta edició, el premi ha recaigut sobre el realitzador Carles Bosch per la seva trajectòria professional en defensa dels drets humans.
Nascut a la ciutat de Barcelona, Carles Bosch va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona i posteriorment es va graduar en Periodisme a l'Escola Oficial de Periodistes de Barcelona (1975).
Va rebre el premi a la millor pel·lícula documental a l'edició XXV dels Premis Goya per Bicicleta, cullera, poma, un documental que reflecteix el procés vital i l'enfrontament a l'Alzheimer de l'exalcalde de la ciutat de Barcelona (1982-1995) i expresident de la Generalitat de Catalunya (2003-2006), Pasqual Maragall i la seua família.
Anteriorment, l'any 2002, havia rodat la seva primera pel·lícula documental “Balseros”, basada en les filmacions realitzades per al programa “30 minuts” de TV3 entre 1994 i 1996 juntament amb Josep Maria Domènech. La pel·lícula realitza un seguiment de l'odissea de 7 cubans i les seves respectives famílies en la preparació de la sortida de Cuba per assolir la costa dels Estats Units, amb la peculiaritat que, 7 anys després, localitza alguns dels personatges protagonistes que van ser rescatats a alta mar i conduïts a la base nord-americana de Guantánamo, des d'on fan balanç d'aquella decisió.
Amb aquest treball, Carles Bosch va aconseguir alguns dels guardons internacionals més destacats com el Peabody Award (2004), el Premi Emmy a la millor fotografia dins de la categoria Notícies i Documentals concedit a Nova York, el Premi del Jurat a la 8è Rencontres Internationales de Cinema à Paris, així com a l'Ajijic Festival Internacional de Cinema, al Mèxic Festival Internacional de Cinema de Santo Domingo, el Premi del Jurat al 24 Festival Internacional del Nou Cinema Llatinoamericà celebrat a l'Havana, el mateix reconeixement al Miami International Film Festival, el Premi Jose María Forqué i el Premi al Millor Documental concedit l'any 2003 per La Cartelera Turia.
Però, sens dubte, el reconeixement més popular va ser la nominació a l'Oscar a la Millor Pel·lícula Documental l'any 2003. Aquell mateix any, la Generalitat de Catalunya li atorgava el Premi Nacional de Cinematografia per haver aconseguit “una aproximació vital, honesta i còmplice al drama personal i familiar de l'emigració cubana cap als EUA”.
El seu segon documental va ser “Setembres” rodat durant 2006 a la presó madrilenya de Soto del Real. En aquest treball, retrata les relacions sentimentals entre diversos presos i preses. Amb aquest documental va ser premiat als festivals de Màlaga, Miami i IDFA.
Des dels seus inicis, Bosch va posar el seu afany professional i la seva lluita personal, al servei de la denúncia de les injustícies i barbàries que es cometien i se segueixen cometent arreu del món. Va començar el seu camí com a reporter a la revista Interviú (1976 – 1978). El 1984 va iniciar la seva activitat a la Televisió de Catalunya, concretament, a TV3, va ser un dels principals reporters del prestigiós programa «30 minuts». La seva activitat com a reporter de guerra durant aquesta etapa li va valer el Premi Ondas Internacional pel reportatge «Txecoslovàquia: el cor de la revolta» (1990).
Va presenciar la Guerra de Iugoslàvia, realitzant diversos reportatges. Posteriorment, es va quedar treballant en tasques de solidaritat i cooperació a Sarajevo, fins a un any després que la guerra finalitzés el 1996, al capdavant de l'Oficina d'Ajuda Humanitària que l'Ajuntament de Barcelona va obrir a aquesta ciutat. Carles Bosch ha dirigit reportatges i documentals dels esdeveniments internacionals més transcendents com la Primera Guerra del Golf, les guerres de Bòsnia i Kosovo, així com la Revolució Zapatista. Com a reporter, ha cobert cròniques per al Telenotícies de TV3 a Afganistan, Iran, Txad, Filipines, Moçambic, Cuba, Mèxic, Uruguai, EUA, Haití, Nicaragua, Israel i en diversos països europeus.