- L'Humans Lab ha seleccionat per a la segona edició un total de vuit projectes de curtmetratges sobre drets humans entre els més de 60 que s'han presentat
- Rafa Molés, director i productor valencià, també impartirà una sessió de pitch exclusiva per a les persones seleccionades
- El laboratori de creació audiovisual de l'Humans Fest comptarà amb destacades productores com Ningú és perfecte, Nakamura o Pau Martínez González
El Humans Lab, el laboratori de creació audiovisual engegat pel Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia des de 2009, celebra la seua segona edició aquesta setmana. Concretament, el divendres 29 i el dissabte 30 de novembre, quan també acollirà dues classes magistrals obertes al públic: una impartida per la directora Almudena Carracedo i una altra, pel director Carlos Marques-Marcet.
Ambdues sessions tindran lloc a la sala Berlanga de La Filmoteca IVC. Carracedo oferirà la seva divendres 29 de novembre a les 16 hores, mentre que Marques-Marcet farà el mateix dissabte 30 amb inici també a les 16 hores. D'assistència lliure i gratuïta, aquestes masterclasses requereixen inscripció prèvia per una qüestió d?aforament. Aquesta es pot gestionar fàcilment des de aquí.
DOS DIES DE MENTORIA INTENSIVA PER A VUIT PROJECTES DE CINEMA
Humans Lab ha rebut aquest any un total de 58 candidatures, entre les quals s'han seleccionat vuit projectes. Tot i que inicialment a les bases es van anunciar cinc places, des de l'organització del laboratori audiovisual afirmen que han decidit ampliar les oportunitats a causa de “la quantitat de propostes presentades i, sobretot, la qualitat de les mateixes”.
En concret, els curtmetratges elegits per a la segona edició d'Humans Lab són El titella, de Fran Menchón (Barcelona); Submarí, de Lucas Moro i Manuel Rosell (València); Moha, d'Hugo Suárez (Sevilla); Els llençols blancs, d'Alicia Arnau (València); Porcs i eugues, de María Ferradas (València); Alcria, d'Óscar Jiménez (València); Acabo de veure un ovni, d'Andrea Segarra (Benicarló, Castelló); i Globus, de Mar Navarro Herráiz.
Tots ells aporten una aproximació als drets humans des de diferents perspectives, abordant qüestions que travessen la societat actual. És el cas dels drets LGTBIQ+, la lluita contra la urbanització voraç, la memòria històrica, l'alliberament femení en diferents generacions, la realitat de les persones migrants menors d'edat a Espanya i els desnonaments, així com la manipulació mediàtica.
APRENENTATGE EXCLUSIU DE LA MÀ DE PROFESSIONALS
A més de les classes magistrals, que també seran obertes al públic, les persones seleccionades pels seus projectes tindran tres oportunitats exclusives d'aprenentatge. sessió tutoritzada one-to-one amb Almudena Carracedo i Carlos Marques-Marcet, la qual tindrà lloc a porta tancada el divendres 29 de novembre, a les 18 hores, a la sala7 de l'Edifici Rialto.
Així mateix, el dissabte 30 de novembre, a les 10 hores, gaudiran d'una sessió grupal de preparació al pitch de la mà de Rafa Molés, director i productor de Suica Films. Finalment, aquell mateix dia, a les 18 hores, es podran posar a prova en un trobada amb tres productores valencianes: Ningú és perfecte, amb Ana Ramón Rubio com a representant; Nakamura, amb Óscar Bernácer com a representant; i Pau Martínez González, director, guionista i productor.
NOU SUPORT ECONÒMIC PER A UN CURTMETRATGE PARTICIPANT
Humans Lab presenta una novetat important aquest any: un dels set projectes seleccionats rebrà, després d'acabar els dos dies de formació, una dotació econòmica de 500 euros per al/a guionista, de manera que pugui completar la fase de desenvolupament. Per això, es comptarà amb un jurat format per productors/es i/o professionals de la indústria audiovisual, els quals valoraran l'originalitat del guió, la defensa dels drets humans i la viabilitat de producció.
SOBRE ALMUDENA CARREGAT I CARLOS MARCS-MARCET
Almudena Carracedo (Madrid, 1972) va iniciar la seva carrera professional com a cineasta als Estats Units, on va dirigir i va produir Made in LA (2007), el seu llargmetratge documental de debut, en què compta la lluita de tres dones migrants, que treballen en un taller de roba a Los Angeles, pels seus drets laborals bàsics. Aquest treball li va valer el Premi Emmy a millor documental el 2008, entre d'altres reconeixements.
La consciència de classe i l'activisme social que emana de Made in LA són una constant a la trajectòria de Carracedo. Així, al tornar a Espanya al capdavant de la seva productora Lucernam Films, es va embarcar a El Silenci d'altres (2018), un altre documental que, en aquest cas, aborda la lluita silenciada per la justícia de les víctimes de la dictadura franquista. Resultat d'un procés de set anys, aquest treball va rebre més de 40 guardons, incloent-hi el Premi del Públic a la Berlinale, el Goya a Millor Llargmetratge Documental, l'Emmy a Millor Documental. A més, va ser preseleccionat per als Oscars.
Aquest any, Almudena Carracedo ha estrenat No ets sola. La lluita contra el ramat (2024), un retrat sobre la violència sexual contra les dones. Prenent com a punt de partida l'agressió grupal que va patir una noia als Sanfermines de 2016, aquesta pel·lícula recull el tractament mediàtic del cas i la resposta del feminisme fins a donar lloc a l'anomenat #MeToo espanyol.
Aquest treball, que ha arribat a ocupar la tercera posició a la classificació mundial de pel·lícules de parla no anglesa a Netflix, acaba de rebre el Premi Ondas a millor documental. A més del seu extens palmarès, Carracedo ha estat nomenada Doctor Honoris Causa per la Illinois Wesleyan University i forma part de l'Acadèmia de Cinema d'Espanya, l'Acadèmia de Cinema Europeu i l'Acadèmia de Cinema dels EUA, així com de la Junta Directiva de CIMA.
Per la seva banda, Carlos Marques-Marcet (Barcelona, 1983) és un dels cineastes espanyols contemporanis més premiats. Va començar ben aviat ja que el seu curtmetratge Amunt ia vall (2006) va rebre el premi nacional de Joves Creadors de l'Injuve i amb Udols (2008) va ser seleccionat per la prestigiosa Cahiers de Cinema com el millor curtmetratge de l'any.
Va ser llavors quan es va traslladar als Estats Units, on va cursar el Màster de Direcció Cinematogràfica a l'Escola de Cinema i Televisió d'UCLA, i va arrencar la seva trajectòria als llargmetratges, amb els quals ha abordat la condició humana des de diferents perspectives, com la maternitat, les relacions de parella i ara la mort.
El seu debut en llargmetratges va arribar el 2014 amb 10.000 km, pel·lícula amb què va guanyar el Goya a millor direcció novell, la Biznaga d'Or a millor pel·lícula al Festival de Màlaga i cinc premis Gaudi, entre ells el de millor director, millor guió i millor pel·lícula en llengua no catalana. A nivell internacional va ser premi especial de l'SXSW Film Festival i li van concedir el premi director revelació del festival de Seattle.
Posteriorment, va arribar Terra ferma (2017), pel·lícula per a la qual va comptar amb Geraldin Chaplin entre el repartiment, i Els que vindran (2019). Aquesta última, també mereixedora de millor pel·lícula i millor direcció al Festival de Màlaga, entre altres premis.
A València va rodar La mort de Guillem (2020), que explica la història de Guillem Agulló, un jove antifeixista valencià que va ser assassinat el 1993 per un grup d'extrema dreta. Aquest li va valer el reconeixement a millor pel·lícula per a televisió als Premis Gaudí.
Actualment, està immers en la promoció del seu nou llargmetratge, que arribarà als cinemes el proper 15 de novembre: Pols Seran, una tragicomèdia musical que protagonitza l'actriu Ángela Molina i en què han col·laborat la cantant María Arnal i la companyia de dansa La Veronal.
Pols Seran ha estat estrenada al Festival de Toronto, on s'ha alçat amb el Premi Platform. A Espanya ha estat la pel·lícula d'inauguració de la 69a edició de la Seminci, que s'està celebrant aquests dies a Valladolid.
SOBRE HUMANS FEST I HUMANS LAB
Humans Fest és una de les principals activitats impulsades per la Fundació per la Justícia amb l'objectiu de defensar els drets humans i denunciar les seves vulneracions a tot el món a través del cinema, una eina de gran abast i poder de sensibilització. Fa marxada de la xarxa internacional Human Rights Film Network.
La XV edició (2024), en la qual s'emmarca l'Humans Lab, se celebra gràcies a la col·laboració de la Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Diputació de València, l'Àrea d'Igualtat de l'Ajuntament de València, Institut Valencià de Cultura, Caixa Popular i Teika. Per la seua banda, la radiotelevisió autonòmica valenciana À Punt és el mitjà oficial del festival.
A més, la iniciativa Humans Lab també té el suport de l'Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA).