2019 – Secció oficial documentals

EL PACTE D'ADRIANA

2017 / 96 mins / Documental / Xile / Lissette Orozco

Relata la visió de la realitzadora sobre la seva àvia, Adriana Rivas, ex secretària personal de Manuel Contreras i membre de la DINA, per la qual cosa és acusada judicialment de tortures, segrestos i assassinats.

GOLDEN DOWN GIRLS / LES NOIES DE L'ALUNER DAURAT

2017 / 95 mins / Documental / Noruega / Håvard Bustnes /

«Què ha passat amb Grècia?» és el que es demana el director Håvard Bustnes al principi del documental. Recentment, la seva imatge de país assolellat i gent amable s'han vist eclipsades per les ideologies polítiques que s'acosten al nazisme. Amb molts membres del moviment de dretes Golden Dawn ja entre reixes, una filla, una dona i una mare segueixen propagant el seu missatge, i són prou llestes per no cometre errors. Solen parar les entrevistes per comprovar que tot va quedar com elles volien, però aquest cop Bustnes deixa la càmera encesa.

FAMADA

2018 / 89 mins / Documental / Suècia / Eloy Domínguez Serén

Enmig d'aquest desert del no-res que és el Sàhara es crien les generacions a les quals el Marroc va negar el país el 1975. El temps present passa matant les hores però ets jove i hi ha amics, hi ha riure necessari, hi ha idees rebels i hi ha somnis inconformistes dites molt alt i clar. Lluny d'humiliar el cap, arreglen cotxes que puguin córrer, encara que no vagin més enllà dels filats i murs que els volen retinguts i invisibles. I fins i tot protegits si no molesten.

MÀKING SENS TOGETHER

2018 / 68 mins / Documental / Suècia / Ellen Ugelstad

ESTRENA ESPANYA

A través de cinc testimonis propers i personals, la pel·lícula destaca les estructures de poder al servei de salut que compten els usuaris, familiars i empleats. Què fa el sentiment d'impotència en la salut mental i en el propi sentiment de si mateix? Com es pot viure amb la sensació d'impotència durant un període de temps més llarg? Com afecta les persones que exerceixen el poder?

NI ADAN NI EVA: UNA HISTÒRIA INTERSEX

2018 / 58 mins / Documental / França / Floriane Devigne

ESTRENA ESPANYA

Com es pot viure amb un gènere que va ser decidit amb cirurgia des del teu naixement per poder encaixar? M vol ser independent i comença a escriure's amb Deborah, també intersexual. A través d´aquestes cartes i trobades, podem compartir les seves experiències.

RAGE LISTS

2017 / 110 mins / Documental / Israel / Yaron Ben-Haim

ESTRENA ESPANYA

El diari de protesta de Yaron Ben-Haim és una odissea de dues parts i set anys de durada. Des de la protesta social de l'estiu del 2011 fins a la manifestació setmanal contra la barrera de separació a Ni'lin. La pel·lícula rastreja els canvis a la societat israeliana, juntament amb els costos personals de l'activisme social en general, i particularment al llogaret palestí.

STRIKE A ROCK

2017 / 84 mins / Documental / Sud-àfrica / Aliki Saragas

Després d'una massacre que sacseja els fonaments de la seva comunitat minera afectada per la pobresa, Marikana, dues àvies s'aixequen de casa seva i lideren la seva comunitat en una lluita històrica contra probabilitats aparentment insuperables de justícia i dignitat. En una història íntima on el que és personal es converteix en polític a través de la lluita a terra fins als corredors del poder, com enfrontaran aquestes dones als enemics de Goliat i faran que les seves veus siguin escoltades?

THE RAPE OF RECY TAYLOR

2017 / 91 mins / Documental / Sud-àfrica / Nancy Buirski  

La senyora Recy Taylor va ser violada per colles per sis nens blancs el 1944 Alabama. Ininterrompuda, va parlar i va lluitar per la justícia amb l?ajuda de Rosa Parks i legions de dones.

POLICE KILLING

2018 / 105 mins / Documental / Brasil / Natasha Neri, Lula Carvalho

ESTRENA ESPANYA

Documental sobre homicidis practicats per la policia contra civils, a Rio de Janeiro, en situacions inicialment classificades com a legítima defensa. El mort és acusat de ser traficant i haver intercanviat trets amb la policia però la versió policial és posada en dubte pel sorgiment de vídeos i per la lluita de les mares que intenten provar la innocència dels seus fills.

SALUT SENSE PAPERS

2018 / 84 mins /Documental / EUA / Juan Freitez

ESTRENA EUROPA

Provocats per una manifestació neonazi, un grup d'activistes divers organitzen la comunitat per construir una clínica gratuïta dedicada a l'atenció d'immigrants indocumentats, trencant així el cicle d'opressió perpetrat per les disparitats en el sistema d'atenció mèdica nord-americana.