El Festival de Cinema i Drets Humans- Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia i Quatre Films amb la col·laboració de CulturArts, Vicerectorat de Cultura d'UV, Muvim i el Patrocini de Caixa Popular, va clausurar el passat divendres 18, la setena edició en un acte en què es realitzarà la lectura del palmarès dels premis a Millor Llargmetratge de Cinema Documental, Millor Curtmetratge Documental i Millor Curtmetratge del concurs “1 minut, 1 dret”. Durant la cerimònia de cloenda, el Festival comptarà amb la presència del director Oossama Mohammed, que presenta el documental 'Silvered Water, Syria Self-Portrait', elaborat amb 1.001 imatges de ciutadans sirians anònims.

D'un total de deu llargmetratges presentats a Secció Oficial, 'Toto and his sisters', el documental del director romanès Alexander Nanau, ha estat elegit pels membres del jurat per rebre el guardó a Millor Llargmetratge Documental, segons ha comunicat l'organització del Festival. El jurat, presidit per Ventura Durall, guanyador de la passada edició, ha volgut concedir el premi a aquesta història que narra la vida d'un nen de deu anys i les germanes que esperen que la seva mare surti de la presó i torni a casa, i que ha aconseguit un gran èxit després de passar pels festivals de Sundance i Tribeca.

El jurat també ha volgut concedir una menció especial a 'L'abri', de Fernando Melgar, que explica la història d'un refugi d'emergència per a gent sense llar a Lausanne, presentada a Locarno i guanyadora del segon premi de “Nuevas Olas” a el Festival de Sevilla.

Toto and his sisters

Toto and his sisters, Millor Llargmetratge Documental

Pel que fa a la Secció Curtmetratges, el jurat integrat per Pau Guillén, María Escalona i Dora Martí, després de visionar i valorar els curtmetratges presentats a concurs ha coincidit que 'Una hora, un pas', d'Aitor Iturriza i Bernat Gual sigui l'escollit per rebre el premi a Millor Curtmetratge Documental. El jurat ha volgut destacar la forma en què al curtmetratge es barregen els codis narratius del documental i la ficció i el fals documental, per abordar una història basada en fets reals que posa de manifest la condició dels presos a les presons d'Egipte i com la primavera àrab ha afectat aquesta realitat.

cartel una hora un paso

Una hora, una passa. Millor Curtmetratge Documental

Així mateix, el jurat ha decidit concedir una menció especial al curtmetratge 'La primavera rosa al Kremlim', de Mario de la Torre, per la seva defensa de la comunitat LGTBI a Rússia i formar part de la sèrie documental global i multiplataforma “La Primavera Rosa ”, que recull la pluralitat geogràfica i temàtica dels problemes de la comunitat LGTB al món.

El jurat de curtmetratges "1 minut 1 dret", ha decidit concedir a la categoria de curts realitzats per centres escolars i centres que atenen persones en risc d'exclusió social, una Menció Especial del Jurat, al curtmetratge 'A l'altre costat. Refugees welcome', dirigit per Sergi Moyano, alumne de 4t ESO, de l'IES Arabista Ribera de Carcaixent, per la seva sensibilitat i respecte pels migrants.