• La producció noruega dirigida per Ole Giæver, que narra la lluita del poble saami per defensar el seu riu i el seu reconeixement a la Noruega dels anys setanta, rep el premi a Millor Llargmetratge de Ficció

  • El llargmetratge del canadenc de Julie Elien, que aborda el saqueig miner a Mèxic, ha estat reconeguda com a Millor Llargmetratge Documental

  • La producció italiana “Riscaldamento Locale”, de Manuel Vitali, i l'espanyola “Puyuelo”, de Sara Sarrablo Asensio, han guanyat com a Millor Curtmetratge Internacional de Ficció i Documental, respectivament

  • Els guardons en clau valenciana, Millor Curtmetratge i Millor Guió de Curtmetratge, han estat per a “Passant Terol”, de Manuel Omonte, i “Troleig”, de Luis E. Pérez Cuevas

La producció noruega Let the River Flow, de Ole Giæver, i la canadenca La Guàrdia Blanca, de Julie Elien, pel·lícules que aborden des de diferents perspectives la lluita de la població indígena per la defensa de la seva comunitat davant l'amenaça de les grans corporacions energètiques, han estat guardonades amb els premis al millor llargmetratge a les categories de ficció i documental, respectivament, de la XV edició del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia des de 2009.

Els guardons del XV Humans Fest s'han donat a conèixer aquest dissabte 8 de juny en un acte que ha tingut lloc al MuVIM, on s'han reunit prop de 200 persones de l'àmbit cultural i social per acompanyar el lliurament dels guardons, en una gala que presenta la periodista d'À Punt Sara García López.

SOBRE ELS TREBALLS GUANYADORS EN LLARGMETRATGES

Ole Giæver, director de cinema, guionista i actor saami de Noruega, relata a Let the River Flow la lluita del seu poble contra la construcció d'una gran presa a Alta i, alhora, pel seu propi reconeixement com a poble a Noruega dels anys setanta. El jurat, integrat per les cineastes Elena Escura, Tess Van Bommel i Rafa Molés, ha triat Let the River Flow "per la seva solidesa com a relat audiovisual, partint dʻun guió que no només aprofundeix en el tema principal sinó que es ramifica i aprofundeix en altres temes, com el concepte dʻidentitat o arrelament". A més, ha valorat "la construcció orgànica d'un personatge fort, que experimenta un viatge interior sobre les seves arrels i una transformació profunda, una dona que seguim durant tot el metratge travessant les seves emocions, ben explicades i posades en escena".

El jurat de la secció Humans Fic ha atorgat a més una Menció Especial a la producció espanyola Gall vermell, debut en llarg de ficció del cineasta val·lisoletà Enrique García-Vázquez, “per la frescor del relat i l'originalitat que xopa tota la cinta”. El jurat s'ha sentit “impressionat” per “la naturalitat de les actrius –Pi de Pau i Lucía Lobato-, que considerem sens dubte un dels punts forts de la història”, a més de destacar “com estableix un mosaic de microhistòries al poble, que capten de manera genuïna l'essència rural i el sentiment de tornar a casa”. Enrique García-Vázquez ha recollit aquest premi a la gala de cloenda celebrada aquest dissabte al MuVIM.

Per la seva banda, La Guàrdia Blanca, títol que fa referència als grups del crim organitzat mexicans pagats per les empreses mineres per mantenir el control de l'entorn, explora la relació mútuament beneficiosa entre les grans corporacions, el govern i els càrtels que estan acabant amb cada cop més activistes. El jurat ha elegit la proposta del director canadenc Julie Elien com a Millor Llargmetratge Documental per “la pertinència del tema i la seva clara relació amb el canvi climàtic, indicant algunes de les causes i molt explícitament les conseqüències mediambientals, econòmiques i socials que té als països on les grans corporacions exploten els recursos naturals”.

Així mateix, el jurat format pels cineastes Almudena Verdés i Gabi Ochoa i l'activista Nuria Baeza, destaca “la diversitat de veus i realitats presentades aporta una visió completa i enriquidora”, a més que “en els seus aspectes cinematogràfics descobrim un paisatge ampli i divers, coneixent a través de les imatges llocs verges per a les nostres mirades”, descobrint “en imatges i sons una forma única i una mirada clara”.

La Guàrdia Blanca s'ha estrenat per primera vegada a Espanya gràcies a l'Humans Fest i des d'avui fins diumenge 16 podrà ser vista a la programació online del festival. 

SECCIÓ OFICIAL DE CURTMETRATGES

El premi a Millor Curtmetratge de Ficció ha recaigut en Riscaldament Globale, producció italiana dirigida per Manuel Vitali, per “la seva poètica narrativa, la seva bellesa en la mirada cinematogràfica, la creativitat visual, la seva elegància sense artificis i la seva capacitat de transmetre emocions i sensacions que traspassen la pantalla i incideixen directament a l'espectador”, segons destaca el jurat de la secció, que ha estat integrat per l'actriu Maite Gil, la cineasta Mar Navarro i l'activista Miguel Crespo. Aquest jurat ha valorat a més "la manera que tracta el drama del canvi climàtic amb aquesta habilitat i aquest sentit de l'humor àcid, que ens introdueix encara més, si és possible, en la realitat, i per l'excel·lent fusió de la música i el so" .

Aquest jurat ha decidit concedir una menció especial en aquesta categoria competitiva al curt Lion Dreams, de Jordi López Navarro, “per la meravellosa història de supervivència, que ratlla el realisme màgic i per les seves impecables tècnica i fotografia, fan que aquesta cinta mereixi una menció especial”.

D'altra banda, Puyuelo ha estat el Millor Curtmetratge Documental, guardó que ha recollit a la gala de cloenda la seva directora, Sara Sarrablo Asensio. El jurat, format pels cineastes Carlos Laullón i Pepa Sastre i l'activista  Marc Ferri ho ha triat per “la senzillesa i la humanitat amb què tracta el problema de la despoblació al Pirineu, contrastant les visions dels antics veïns davant dels nous pobladors”. A més, ha decidit atorgar una Menció Especial a Where Children Don't Dream (Stefano Sbrulli(Perú/Itàlia), “per la manera de com aquest esquinçador relat presenta un tema tan dur com és la contaminació per metalls pesants i la seva afecció sobre la infància”.

RECONEIXEMENTS EN CLAU VALENCIANA

La Secció Oficial d'Humans Fest inclou dos premis per a creacions valencianes. Així, el premi a Millor Curtmetratge Valencià s'ha atorgat a Passant Terol, de Manuel Omonte, “per la seva qualitat tècnica, interès del contingut i posada en escena, vinculació amb els drets humans, rellevància actual i impacte emocional en el visionat”, en paraules del jurat format pels cineastes Coke Arijo, Claudia Estrada, Iván Fernández de Còrdova i Honorat Ruiz, que ha decidit a més atorgar una menció al 13, de Máriam Zelaia, pel seu retrat de “la realitat actual en la sexualitat a l'adolescència”.

Per la seua banda, el premi EDAV a Millor Guió de Curtmetratge Valencià ha estat per Troleig, de Luis E. Pérez Cuevas, per una estructura i un guió que funcionen a la perfecció per crear una història que relata la complicada situació a què s'enfronten les mares solteres o famílies monoparentals davant el complicat pas a l'adolescència en una època en què les pantalles, les xarxes socials i els likes sembla que estan per sobre de la situació precària de l'entorn familiar”.

EL RECONEIXEMENT AL TALENT MÉS JOVE

Humans Fest té una secció històrica dins de la seva competició oficial: 1 minut, 1 dret, l'objectiu del qual és promoure el cinema com una eina de defensa dels drets humans entre l'alumnat valencià. Aquest any ha estat possible gràcies a la participació d'estudiants de Comenius Centre Educatiu, IES número 1 de Requena, el Grau en Comunicació Audiovisual del Campus de la Universitat Politècnica de València a Gandia i el CEIP Angelina Carnicer. Entre els 24 treballs presentats, mitjançant la votació del públic, el guanyador ha estat Zarwa, realitzat per estudiants del CEIP Angelina Carnicer de València. 

L'EDICIÓ MÉS ACCESSIBLE I PARTICIPATIVA D'HUMANS FEST

Humans Fest ha celebrat la XV edició del 30 de maig al 8 de juny. Durant aquests dies s'han projectat més de 40 pel·lícules de ficció i documentals de quatre continents per mostrar a la ciutadania com es lluita contra el canvi climàtic des de diferents parts del món, com també múltiples iniciatives a defensa del territori des de l'àmbit local fins a l'internacional.

Una de les grans novetats d'aquest any ha estat el llançament de Humans Media (www.humansmedia.org), una plataforma pròpia de cinema sota demanda que permet ampliar l'abast del festival, fent-lo accessible via online per a les persones que no hi poden assistir i per a tot Espanya. Una selecció de les pel·lícules participants a la Secció Oficial de la XV edició d'Humans Fest, dos documentals més projectats fora de competició i el guanyador de la passada edició, el documental mexicà Kenya, estaran disponibles fins al 16 de juny amb una subscripció única de 5 euros.

A més, gràcies a un acord de col·laboració entre Fundació per la Justícia i Fundació ONZE, tres jornades de cinema s'han realitzat amb audiodescripció, de manera que les persones amb alguna discapacitat visual n'han pogut gaudir, i quatre activitats han comptat amb la presència d'una intèrpret de llenguatge de signes.

A tot això se sumen múltiples activitats en què han col·laborat fins i tot 80 activistes de més de 30 entitats diferents. Aquest ha estat el cas de, per exemple, els anomenats Vermuts Humans, un col·loqui distès per reflexionar amb protagonistes de diferents lluites pels drets humans.

A més de les projeccions, trobades i xerrades, el públic podrà visitar de forma gratuïta fins al 16 de juny a l'Edifici de Tabacalera (C/ Amadeu de Savoia, 11) la exposició fotogràfica Activisme africà contra el canvi climàtic, una mostra sobre històries en primera persona d'activistes i l'impacte mediambiental que canvia la mirada que donen habitualment els mitjans de l'Àfrica Oriental.

Per tercer any consecutiu, el cinema s'ha endut als carrers de la ciutat de manera gratuïta sessions “a la fresca” al pati del Col·legi La nostra Senyora dels Desemparats, al barri de Natzaret; a la Plaça Jardí de l'Ermita, al barri d'Orriols i, per primera vegada, al Jardí de l'Alcaldia del Saler.

Finalment, s'ha organitzat juntament amb La Filmoteca IVC el cicle Contra les invasions, pau i justícia, projectant tres pel·lícules palestines amb la presència de l'actor palestí Ramzi Maqdisi i l'activista Rawaa Abu Abdou, també palestina. Així, com el documental guanyador de l'Oscar al març, 20 days in Mariúpol, una projecció que va comptar amb una nombrosa representació de la comunitat ucraïnesa a València.

Humans Fest forma part de la xarxa internacional Human Rights Film Network. La XV edició se celebra gràcies a la col·laboració de Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Diputació de València, Ajuntament de València, Institut Valencià de Cultura, Caixa Popular i Teika. Per la seua banda, la radiotelevisió autonòmica valenciana, À Punt, és el mitjà oficial del festival.