Premis i jurat 2024

PREMIS

Pau i Justícia

Guardó honorífic del festival que reconeix la tasca dels qui es comprometen pels drets humans i la justícia a través de l'audiovisual. Aquest any recau en:

Xarxa Carpet Human Rights Film Festival

El primer festival de cinema i drets humans de Palestina, que advoca pel cinema i la cultura com a un dels pilars per defensar la identitat i el territori, així com avançar cap a la pau. En representació del festival ens acompanyarà el productor palestí Mohammed Shat.

Seccions Oficials 

Millor Llargmetratge de Ficció

JURAT:

Elena Escura
Rafa Molés
Tess Van Bommel

LET THE RIVER FLOW d'Ole Giæver (Noruega)

MENCIÓ ESPECIAL DEL JURAT: GALL VERMELL d'Enrique García-Vázquez (Espanya)

Millor Llargmetratge Documental

JURAT:

Almudena Verdés
Gabi Ochoa
Nuria Baeza

LA GUÀRDIA BLANCA de Julie Elien (Canadà)

Millor Curtmetratge Ficció

JURAT:

Maite Gil
Mar Navarro
Miguel Crespo

RISCALDAMENT LOCALE  de Manuel Vitali (Itàlia)

MENCIÓ ESPECIAL DEL JURAT: LION DREAMS de Jordi López Navarro (Espanya)

Millor Curtmetratge Documental

JURAT:

Carlos Laullón
Marc Ferri
Pepa Sastre

PUEL de Sara Sarrablo Asensio (Espanya)

MENCIÓ ESPECIAL DEL JURAT: WHERE CHILDREN DON'T DREAM de Stefano Sbrulli (Perú, Itàlia)

Millor Curtmetratge Valencià

JURAT:

Coke Arijo
Claudia Estrada
Iván Fernández de Còrdova
Honorat Ruiz

PASSANT TEROL de Manuel Omonte (Espanya)

MENCIÓ ESPECIAL DEL JURAT: 13 de Máriam Zelaia (Espanya)

Millor Guió Curt Valencià (EDAV)

JURAT:

Pau Martínez
Ada Hernández
Ricardo Macián

TROLEIG de Luis E. Pérez Cuevas

JURAT

Guionista i directora. Va rebre el Premi Berlanga a Millor curtmetratge de ficció amb Hàbitat, i el Berlanga a Millor direcció amb la seva primera obra Les vacances de Mara. Actualment compagina els seus projectes amb la docència a Nucine ia l'Escola de l'actor. 

Elena Escura

Director i guionista. Va fundar la productora SUICAfilms amb Pepe Andreu, des d'on han dirigit i produït projectes guardonats com Five Days to Dance i Lobster Soup. A més dels seus documentals, SUICAfilms ha produït reeixides pel·lícules de ficció com La mort de Guillem, que va guanyar el Premi Berlanga a Millor Pel·lícula, i L'Aigua d'Elena López Riera, estrenada a Cannes.

Rafa Molés

Des del 2021, Tess van Bommel treballa com a directora de projectes per al programa de suport internacional de Movies that Matter, proporcionant suport a festivals de cinema de drets humans a Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina, Europa de l'Est i l'Orient Mitjà amb fons, tallers i assessorament. També coordina la secretaria de la Human Rights Film Network, una xarxa de més de 50 festivals de cinema de drets humans a tot el món. Com a part del Festival Movies that Matter, Tess treballa en un dels principals programes del concurs, Activist, que presenta documentals sobre defensors de drets humans, que són convidats al festival per participar en un programa d'impacte i networking.

Tess Van Bommel

Realitzadora i guionista. Llicenciada en Comunicació i Cinematografia a Espanya i Londres. Ha participat al voltant de 100 projectes entre els quals hi ha llargmetratges, Video clips, documentals, sèries de ficció, publicitats i TV Movies. El 2011 funda Silence Comunicación, agència de comunicació destinada a la realització de treballs publicitaris. Actualment, imparteix el Màster de Cinema Fantàstic i és professora del Grau en Guió a la Universitat UOC (Universitat Oberta de Catalunya).

Almudena Verdés

Dramaturg, guionista i director. Coguionista i director de la pel·lícula L'amor no és allò que era (2013) i cocreador i coguionista de la sèrie Sense petjades (2023) de Prime Video. Va rebre el Premi Berlanga a Millor sèrie documental 2023, per Informe d'À Punt Media. 

Gabi Ochoa

Treballadora social i Doctora en Sociologia que lluita per la justícia social i la sostenibilitat ambiental. Presidenta d'Aeioluz, cooperativa valenciana que des de fa 8 anys, es dedica a accions de transició energètica, vinculades als col·lectius vulnerables. Experiència docent universitària, investigadora i coautora de materials didàctics.
Nuria Baeza

Actriu de teatre, TV i cinema. Candidata a Millor Actriu Protagonista als Goya 2023 pel llargmetratge Aigua. Ha participat en més de 30 sèries i pel·lícules, com «La que s'acosta, Acàcies 38, o Els hereus de la terra, a Netflix. Actualment està enregistrant dues sèries noves: L'Alqueria Blanca, per a Àpunt Media, i El llegat per a Netflix.

Maite Gil

Guionista, directora i productora valenciana. Va començar com a fotògrafa i dissenyadora per fer el pas al cinema el 2020, malgrat una forma greu de sordesa, començant l'escola de cinema i guió. Ha escrit i dirigit diversos curtmetratges, entre ells La butaca de la puta, amb 20 premis i 45 seleccions, finalista dels Premis Berlanga. El seu darrer treball, El silenci d'Alma, ha estat seleccionat en més de 15 festivals.

Mar Navarro

Llicenciat en periodisme i comunicació audiovisual. Coordinador del col·lectiu comarcal Acció Ecologista-Agró Horta Nord.

Miguel Crespo

Productor audiovisual i director de càsting. Televisió, cinema i publicitat.
Carlos Laullón

Professor de secundària i membre de Per l'Horta.

Marc Ferri

Productora audiovisual. Ha estat gerent d'una empresa de comunicació i publicitat durant 13 anys, realitzant treballs de branding i direcció artística de projectes gràfics, incloent spots publicitaris per a clients com À Punt. Actualment dirigeix la seva pròpia productora, Incomedia Producciones, on ha realitzat la direcció artística del projecte transmèdia Max Aub Mapa i ha coproduït el curtmetratge d'animació Estic bé mamà, tots dos nominats als Premis Berlanga. A més, ha treballat en la direcció artística de projectes com El silenci d'un pati, guanyador de Docs València 2021, el documental Paco Roca, dibuixant la vida, i la producció del curtmetratge d'animació Encarna i Os.

Pepa Sastre

Director i guionista. Durant més de 15 anys ha combinat el seu treball com a realitzador audiovisual independent amb la creació i adreça de contingut digital i campanyes publicitàries per a marques reconegudes. Els seus projectes han guanyat nombrosos premis i han estat seleccionats a festivals nacionals i internacionals. El seu curtmetratge La meva Condició ha estat especialment reeixit, amb més de 50 seleccions a festivals i múltiples premis. Actualment, treballa en nous projectes com a director i guionista, incloent els curtmetratges Mil·límetres i L'hora escrita, així com el desenvolupament de la seva òpera prima Els tres esglaons. Responsable del departament audiovisual del Festival de Cinema de Màlaga i de la Setmana de Cinema de Melilla.

Coke Arijo

Directora i guionista graduada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Politècnica de València. A més, té un Màster en Producció Artística, Màster en Documental i una formació actoral a la Tècnica Meisner. El seu primer llargmetratge de ficció, Surten les llobes, va ser premiat com a Millor projecció de ficció. A més, el projecte Les flors que arrenques va rebre diversos reconeixements, entre els quals es troba el premi al Millor Curtmetratge Categoria C i Millor Curt Valencià al festival Cinema Jove.

Claudia Estrada

Des que va començar la carrera cinematogràfica el 2015, no ha deixat d'embarcar-se en nous projectes. A més d'obtenir un grau universitari i un màster superior en muntatge cinematogràfic durant els cinc anys d'estudi a l'ESCAC, compta amb més de cinc curtmetratges de ficció a l'esquena, la majoria amb recorregut per festivals. També ha incursionat al documental, el videoclip i la publicitat. Actualment, es troba treballant al departament de postproducció d'una sèrie produïda per Nanouk Films que s'emetrà properament a RTVE i TV3. Adora dirigir, escriure i editar les tres disciplines en què s'ha especialitzat al llarg dels anys.

Honorat Ruiz

Va estudiar disseny gràfic, fotografia, realització i guió a l'Escola Internacional de Cinema i Direcció Cinematogràfica a la Ciutat de la Llum. El 2015 comença la seva trajectòria professional amb Creuant el sentit. El 2016, el curtmetratge Un lloc va ser seleccionat als Premis Goya entre els 15 millors treballs de l'any. Ha rebut diversos premis com a Millor Curtmetratge de Ficció a la V edició dels Premis Berlanga. A més, per a la TV ha realitzat programes com Zoom i El meu lloc al món.

Iván Fernández de Còrdova

Ha desenvolupat tota mena de treballs audiovisuals, com a director i guionista. Ha dirigit els llargmetratges Bala perduda, El Kaserón, Reset i Innocent. Ha participat a la direcció de sèries de ficció per a TV i de documentals per a cinema i TV, obtenint diferents premis.

Pau Martínez

Director, guionista i productor. Graduat en guió cinematogràfic per l'EICTV (Cuba) i l'Escola de Guionistes García Berlanga. Compta amb llargs documentals amb premis internacionals, curtmetratges, espots publicitaris i sèries per a diferents canals de TV. Així mateix, es dedica a la docència, és jurat a diversos festivals, analista de guió per a l'Institut Valencià de Cultura (IVC) i president d'APREMIA (Associació Per a la Recuperació de la Memòria Internacional Audiovisual).

Ricardo Macían

Guionista de sèries de ficció per a TV. Ha participat a l'escriptura de més de 1000 capítols de sèries. Ha estat coguionista dels llargmetratges L'amor no és allò que era (2013), estrenat a Secció Oficial del Festival de Màlaga i L'Inca (2017), estrenat al Festival Internacional de Miami. També ha escrit i dirigit els curtmetratges Ha 3 fills i 1 vestit (Veneçuela) i Tot recte (Espanya). Desenvolupa el treball d'escriptura i assessoria de guions entre Espanya, Miami i Amèrica Llatina. Forma part d'EDAV (Escriptors de l'Audiovisual Valencià).

Ada Hernández